Росія хоче створити в межах БРІКС власну платіжну систему в обхід долара
Росія хоче створити в межах БРІКС власну платіжну систему в обхід долара

Росія хоче створити в межах БРІКС власну платіжну систему в обхід долара

Чому Росія хоче створити нову платіжну систему

Росія пропонує союзникам запустити нову систему транскордонних платежів у реальному часі, повідомляє The Economist.

Таким чином Росія хоче зменшити вплив США, які контролюють світові фінансові потоки та використовують цю перевагу для накладання санкцій. Це стало особливо відчутно після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році.

Що таке БРІКС


БРІКС (BRICS) – це міжнародне об'єднання п'яти великих економік: Бразилія, Росія, Індія, Китай і Південно-Африканська Республіка. Назва BRICS утворена від перших літер назв цих країн. Ініціативу для цього альянсу було започатковано на початку 2000-х років, коли економіки цих країн швидко зростали та ставали важливими гравцями на світовій арені.

Путін прагне створити нову децентралізовану систему транскордонних платежів з використанням цифрових грошей, забезпечених фіатними валютами.

Зауважте! У цій системі основну роль будуть відігравати центральні банки, а не банки-кореспонденти, які мають доступ до доларової клірингової системи у США.

Де Росія запозичила ідею

План Росії зі створення альтернативної системи транскордонних платежів у рамках БРІКС частково натхнений експериментальною платформою mBridge, розробленою Банком міжнародних розрахунків (BIS) спільно з центробанками Китаю, Гонконгу, Таїланду та ОАЕ.

Цей проєкт, що стартував у 2019 році, виявився дуже успішним. Він дозволяє скорочувати час на проведення транзакцій із кількох днів до кількох секунд і знижувати їхню вартість до майже нульової.

Цікаво! У червні 2023 року BIS оголосив, що mBridge досяг "мінімально життєздатного продукту". До платформи приєднався Центральний банк Саудівської Аравії, а ще близько трьох десятків країн виступають у ролі спостерігачів.

Теги за темою
Гроші Економіка
Джерело матеріала
loader
loader