Центр Разумкова визначив головні умови енергетичної стабільності України
Центр Разумкова визначив головні умови енергетичної стабільності України

Центр Разумкова визначив головні умови енергетичної стабільності України

Енергетичний сектор України потребує змін, зокрема щодо прайс-кепів, правил ринку та системи покладання спеціальних обов'язків (ПСО). Ці кроки є критичними для забезпечення енергетичної стабільності. Про це заявив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко в ефірі Громадського радіо. 

«Тут треба багато чого змінювати. І прайскепи треба підвищувати, і правила ринку змінювати, і систему постачальника спеціальних обов'язків треба змінюватиу», – заявив Омельченко.

За його словами, ці заходи є більш важливими, ніж прогнозування майбутніх сценаріїв в енергетичній галузі. Експерт підкреслив, що підвищення прайс-кепів впливає на стимулювання інвестицій.

«Оце набагато важливіше робити, ніж заявляти про прогнози», – наголосив Омельченко, закликаючи до створення сприятливих інвестиційних умов у енергетичному секторі.

На думку експерта, такі зміни допоможуть забезпечити достатньо потужностей для проходження осінньо-зимового періоду та зміцнити енергетичну безпеку України в довгостроковій перспективі.

Омельченко також зазначив, що ці заходи мають більше значення для енергетичної галузі, ніж навіть посилення корпоративного управління в таких компаніях, як Укренерго, Енергоатом та Центренерго.

Раніше Голова Ради Української асоціації відновлювальної енергетики Станіслав Ігнатьєв заявив, що існуючі прайс-кепи на електроенергію можуть створити проблеми з імпортом електроенергії з ЄС у періоди дефіциту.

Аналітик Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп вважає, що прайс-кепи обмежують інвестиції у виробництво електроенергії.

Джерело матеріала
loader
loader