З настанням похолодання в Україні знову почали зростати ціни на курячі яйця. Чи варто очікувати цінових рекордів, йдеться у матеріалі видання "РБК-Україна".
У жовтні цінники на яйця збільшились у середньому на 10%, якщо порівнювати з минулим місяцем. Якщо влітку продукт можна було купити за 35-40 гривень за десяток, то зараз у середньому за 45 гривень. Вартість залежить від виробника та сорту продукції.
Подорожчання у цій категорії обумовлено, зокрема, сезонністю. Господарства змушені витрачати більше коштів на електроенергію у зв'язку зі зниженням температури повітря та скороченням тривалості світлої частини доби.
На додаток зросли ціни на зернові корми для курей, а це дзеркально відбивається на кінцевій вартості продукції. У Всеукраїнській аграрній раді прогнозують, що восени та взимку вартість м'яса птиці та курячі яйця можуть подорожчати приблизно на 10-15%.
Водночас аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка переконаний, що цінових рекордів очікувати не варто і ціни на яйця не піднімуться до 70 гривень за десяток, як це було восени 2022 року.
"Єдиним ризиком, що може призвести до зростання яєць більш ніж на 10% є раптове зростання вартості електроенергії чи альтернативних засобів генерації в короткостроковому майбутньому", - заявив фахівець.
Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, молоко, вершки та сметана – розкіш для простого українця: як змінилися ціни.