Командування НАТО з допомоги для України запрацює до кінця року - Рютте
Командування НАТО з допомоги для України запрацює до кінця року - Рютте

Командування НАТО з допомоги для України запрацює до кінця року - Рютте

Нове командування НАТО, яке за рішенням Вашингтонського саміту НАТО створюється у німецькому місті Вісбаден, набуде повної оперативної спроможності вже до кінця року., але до цього моменту Альянс працюватиме, щоб не допустити жодних затримок у постачанні озброєння в Україну або в організації тренування для українських військовослужбовців.

Про це сьогодні у Таллінні під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром Естонії Крістеном Міхалом (Kristen Michal) заявив генеральний секретар НАТО Марк Рютте, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми напружено працюємо, щоб виконати зобов’язання. які були зроблені під час Вашингтонського саміту у липні, включаючи створення нового Командування для координації безпекової допомоги та тренування для України, а також нашого фінансового внеску у розмірі, принаймні, 40 мільярдів євро у 2024 році… NSATU (NATO Security Assistance and Training for Ukraine) буде повністю здатною до оперативної діяльності до кінця року. Багато союзників вже надіслали свій персонал до NSATU. Ми маємо забезпечити, не на папері, а фізично, щоб всі вакансії були заповнені», - зазначив керівник Альянсу.

За його словами, створення нового Командування НАТО у Вісбадені дозволить досягти максимальної ефективності у зусиллях союзників з постачання в Україну військового обладнання та в організації тренування для її військових.

«Найбільш важливо, що, поки це (відкриття Командування НАТО у Вісбадені – ред.) не відбудеться остаточно, не має бути жодних перерв у доставці зброї або у тренуванні для України, ми не можемо собі цього дозволити. За рішенням у Вашингтоні, ми маємо зробити все, щоб Україна була повністю взаємосумісною з НАТО», - наголосив Рютте.

Він зауважив, що союзники суттєво просунулися у виконанні своїх фінансових зобов’язань перед Україною. Протягом першої половини року вони надали Україні зброю та військове обладнання на суму близько 21 мільярда євро, що є кроком до визначеного фінансування у 40 мільярдів євро на рік. За словами Рютте, очевидно, що потреба у такій допомозі є більшою, але союзники по НАТО послідовно, крок за кроком, просуваються до поставленої мети.

«Для нас важливо мати необхідні спроможності, щоб відповідати на виклики, які перед нами постають. Тут, в Естонії, ви знаєте, наскільки близькими можуть бути деякі з цих викликів. Мій перший офіційний візит на посаді генерального секретаря був до Києва, де я зустрівся з Президентом Зеленським. Ми підтвердили свої тверді зобов’язання перед Україною», - наголосив керівник НАТО.

Він нагадав, що Естонія є однією з країн, які найбільше підтримують Україну. Естонія вже надала Україні допомогу на більш ніж 500 мільйонів євро у період з 2022 року, та взяла зобов’язання підтримувати Україну фінансуванням у розмірі 0,25 відсотка від ВВП країни на наступні роки.

«Сьогодні ми обговорили, як наростити нашу допомогу для України зараз, перед важкою зимою, а також на довгострокову перспективу. Росія продовжує атакувати критичну енергетичну інфраструктуру України, і мірою того, як наближається зима, наша підтримка для України залишається критично важливою», - зауважив Марк Рютте.

Як вже повідомлялося Командування NSATU (Безпекова допомога та тренування НАТО для України), на яке покладається загальна координація безпекової допомоги для України, залучить близько 700 фахівців з країн Альянсу під командуванням одного з генералів НАТО.

Фото: РАР

Теги за темою
Україна НАТО
Джерело матеріала
loader
loader