«Молодість» анонсує фільм-відкриття, фільм-закриття, Скандинавську панораму, та спеціальні події
«Молодість» анонсує фільм-відкриття, фільм-закриття, Скандинавську панораму, та спеціальні події

«Молодість» анонсує фільм-відкриття, фільм-закриття, Скандинавську панораму, та спеціальні події

Молодість надає безкоштовні абонементи для військових. Захисникам України не треба ніде реєструватись. Їм необхідно лише підійти на стійку акредитації КМКФ «Молодість» в кінотеатрі «Жовтень» в період з 26 жовтня по 3 листопада, показати посвідчення учасника бойових дій та отримати свій абонемент. Разом з Українсько-данським молодіжним домом «Молодість» підготувала 100 безоплатних спеціальних абонементів для внутрішньопереміщеної молоді, що діятимуть протягом фестивального періоду.

Подати заявку на отримання абонемента можна  тут.

Фільмом-відкриттям КМКФ «Молодість» стане україно-польська драма «Дві сестри». Це одна з перших ігрових стрічок, знятих в Україні після початку повномасштабного вторгнення міжнародною командою.

Стрічка розповідає про двох зведених сестер, Яшміну та Малґожату, які з Польщі вирушають до окупованого містечка Харківської області на пошуки пораненого батька. Проходячи крізь випробування війни, сестри уперше в житті зближаються та переоцінюють свої погляди й ідеали. 

Автор ідеї та режисер – відомий польський режисер Лукаш Карвовскі. У головних ролях – польські акторки Кароліна Жепа та Діана Замойська. Ролі українців, яких сестри зустрічають під час подорожі, виконали Ірма Вітовська, Віталіна Біблів, Михайло Жонін, Марина Кошкіна, Олександр Рудинський, Роб Фельдман, Олена Курта та Слава Бабенков.

Лукаш Карвовскі коментує: 

«У фільмі «Дві сестри» зв’язок між справжніми сестрами випробовується, рветься, але ніколи не розривається. Це історія про прощення і виживання, де любов зберігається навіть перед обличчям війни, як і нерозривні зв’язки між Польщею та Україною».

Незвичний для українського кіно жанр роуд-муві допомагає додати історії ширший фон та яскравіше змалювати реалії сучасної України під час війни. Проте головною темою залишається не війна, а стосунки людей в екстремальних умовах. Героїні-іноземки опиняються в епіцентрі подій та, проходячи випробування, знайомляться з новими людьми, що допомагають подолати перепони або, навпаки, створюють їх. 

Зйомки фільму тривали у 2022 році в Києві та області – Бородянці, Бучі, Погребах, Дмитрівці та Білогородці, у Чернігові та Харкові. Ще тільки готуючись до зйомок, режисер Лукаш Карвовскі спеціально побував у прифронтових регіонах, щоб детальніше уявити собі життя країни під атакою. Крім того, режисер відводив багато місця для імпровізації, дозволяючи акторам будувати діалоги в процесі, а також, щоб додати історії достовірності, залучав як акторів місцевих мешканців – продавчиню овочів, працівників автосервісу, звичайних перехожих.

В широкому українському прокаті «Дві сестри» з’являться 2025 року. Співвиробником стрічки з українського боку стала FILM.UA Group. Дистрибутор – FILM.UA Distribution.

 

Фільмом-закриттям стане ігрова стрічка польського режисера Даміана Коцура «Під вулканом». Це історія про українську сім’ю з чотирьох осіб, яка вирушила у відпустку на Канарські острови. Проте, коли росія почала повномасштабний наступ, вони за ніч із туристів перетворились на біженців. Акторка фільму Софія Березовська отримала нагороду за найкращу дебютну роль на Польському кінофестивалі у Гдині. Також у ролях Роман Луцький та Анастасія Карпенко.

Про частину фільмів ми вже розповідали у попередніх релізах. Ось які ще фільми очікують на глядачів. В секції спеціальних подій 26 жовтня о 15:45 відбудеться показ фільму Вікторії Трофименко «Брати. Остання сповідь». Стрічку представить продюсер Максим Асадчий, який є членом журі міжнародного конкурсу цьогорічної «Молодості». Крім того, покажемо «Чужу молитву» Ахтема Сеітаблаєва, яку особисто представить сам режисер. Також в рамках спеціальних подій відбудеться конференція, присвячена питанню кримських татар, та фотовиставка в кінотеатрі «Жовтень».

У фільмі «Хлопчик і війна» події відбуваються восени 1944 року. Друга світова війна наближається до завершення. Хлопець на ім’я Ніку вирушає в самотню подорож Західними Румунськими горами, щоб урятувати коней, які належали його родині. Документальний фільм «Коти храму Ґокоґу» розповідає про стародавню синтоїстську святиню в містечку Ушімадо, що стала домівкою для десятків вуличних котів.

Також відбудеться спеціальний показ двох документальних фільмів «Доппельґанґер» та «Позивний «Артист» Максима Тузова. «Доппельґанґер» розповідає історію перевтілення видатного українського актора Олексія Богдановича в студента театрального інституту. Війна зруйнувала ілюзію всемогутності мистецтва та змусила чоловіка переосмислити свої цінності й задуматися про справжній сенс життя. «Позивний «Артист» оповідає історію відомого актора Олександра Печериці, який долучився до українського війська після початку повномасштабного вторгнення. Фільм Сергія Рахманіна оповідає історію сценариста та художника-постановника Євгена Голубенка, який також є чоловіком Кіри Муратової. Продюсером усіх трьох фільмів є Олег Кохан.

Фільми програми «Спеціальна подія» / Special Event (SE): 

  • Коти храму Ґокоґу / The Cats of the Gokogu Shrine, Казухіро Сода / Kazuhiro Soda, Японія / Japan, 2024, 119’
  • Хлопчик і війна / Warboy, Маріан Крішан / Marian Crisan, Румунія / Romania, 2023, 87’
  • Смерть Путіна / Putin, Патрик Вєґа / Patryk Vega, Польща / Poland, 2024, 145’
  • Чужа молитва / 87 Children, Ахтем Сеітаблаєв / Akhtem Seitablayev, Україна, Грузія / Ukraine, Georgia, 2017, 96’
  • Брати. Остання сповідь / Brothers. The Final Confession, Вікторія Трофименко / Victoria Trofimenko, Україна / Ukraine, 2013, 120’
  • Сентиментальна подорож до планети Параджанова / A Sentimental Journey to the Parajanov Planet, Тарас Томенко / Taras Tomenko, Україна / Ukraine, 2024, 80’
  • Мати і донька, або Ніч ніколи не закінчується / Mother and Daughter or The Night Is Never Complete, Лана Ґоґоберідзе / Lana Gogoberidze, Франція, Сакартвело / France, Sakartvelo, 2023, 89’
  • Доппельґанґер / Doppelganger, Максим Тузов / Maksym Tusov, Україна / Ukraine, 2024, 35’
  • Позивний «Артист» / Callsign “Artist”, Максим Тузов / Maksym Tusov, Україна / Ukraine, 2024, 35’
  • Domicile / Domicile, Cергій Рахманін / Serhii Rakhmanin, Україна / Ukraine, 2024, 48’

Цього року ми повертаємо традиційну для «Молодості» програму «Скандинавська панорама». До Києва особисто приїде Ізабелла Екльоф – шведська сценаристка та режисерка. У 2018 році за її сценарієм вийшов фільм «Кордон», який був номінований на премію Європейської кіноакадемії. Її новий фільм «Калак», який вона і представить на фестивалі, отримав спеціальний приз журі та приз за найкращу операторську роботу на Міжнародному кінофестивалі у Сан-Себастьяні. 

Фільм «Кохання» режисера Даґа Йохана Хьойґерюда мав світову прем’єру в основному конкурсі Венеційського кінофестивалю. Прагматична лікарка Маріанна та чуйний медбрат на ім’я Тор уникають традиційних стосунків. Одного вечора, після невдалого побачення наосліп, Маріанна зустрічає Тора на поромі. Тор, який часто проводить там ночі в пошуках випадкових зустрічей із чоловіками, ділиться своїм досвідом спонтанної близькості. Заінтригована світоглядом нового знайомого, Маріанна вирішує перевірити, чи влаштує її кохання на одну ніч.

Документальний фільм «Ізраїль-Палестина на шведському телебаченні 1958-1989» досліджує один із найдовших конфліктів у світі за допомогою архівних матеріалів шведського телебачення, кидаючи виклик медіастандартам і демонструючи, як змінювалася риторика ЗМІ під час багаторічного висвітлення протистояння двох держав.

Фільми програми «Скандинавська Панорама» (SCA):

  • Калак / Kalak, Ізабелла Екльоф / Isabella Eklöf, Данія, Швеція, Гренландія, Норвегія, Нідерланди, Фінляндія / Denmark, Sweden, Greenland, Norway, Netherlands, Finland, 2023, 120’
  • Заломлення світла / When the Light Breaks, Рунар Рунарссон / Runar Runarsson, Ісландія / Iceland, 2024, 82’
  • Кохання / Love, Даґ Йохан Хьойґерюд / Dag Johan Haugerud, Норвегія / Norway, 2024, 119’
  • Самотність / Solitude, Нінна Палмадоттір / Ninna Palmadottir, Ісландія / Iceland, 2023, 75’
  • Ізраїль-Палестина на шведському телебаченні 1958-1989 / Israel Palestine on Swedish TV 1958-1989, Йоран Хуґо Ульсон / Göran Hugo Olsson, Швеція / Sweden, 2024, 75’

Кадри з фільмів:

https://drive.google.com/drive/folders/1CYQDYT20T6nYImecl-nTqVBlNkJOFZdW?usp=sharing 

У програмі Століття традиційно «Молодість» вшановує пам’ять видатних кіномитців.

Не пропустіть на фестивалі покази фільмів «Останнє танго в Парижі» Бернардо Бертолуччі, присвячений столітньому ювілею виконавця головної ролі Марлона Брандо, та

«Сніданок у «Тіффані» Блейка Едвардса із неперевершеною Одрі Гепгерн в головній ролі. Показ присвячено 100-річчю Трумена Капоте, за чиєю повістю і знята екранізація. Також покажемо грузинську стрічку «Каяття», яка виборола ґран-прі на Каннському фестивалі у 1987 році. Показ присвячено ювілею режисера Тенгіза Абдуладзе.

Фільми програми 100 (Століття):

  • Каяття / Repentance, Тенгіз Абдуладзе / Tengiz Abduladze, СРСР / Soviet Union, 1987, 153’
  • Останнє танго в Парижі / Last Tango in Paris, Бернардо Бертолуччі / Bernardo Bertolucci, Італія, Франція / Italy, France, 1972, 129’
  • У них усе добре / Everybody's Fine, Джузеппе Торнаторе / Giuseppe Tornatore, Італія, Франція / Italy, France, 1990, 125’
  • Збій системи безпеки / Fail Safe, Сідні Люмет / Sidney Lumet, США / USA, 1964, 112’
  • Сніданок у «Тіффані» / Breakfast at Tiffany’s, Блейк Едвардс / Blake Edwards, США / USA, 1961, 114’
  • Ясновельможні трупи / Illustrious Corpses, Франческо Розі / Francesco Rosi, Італія / Italy, 1976, 120’

Квитки на всі покази: https://ticketsbox.com/53-j-kiyivskij-mizhnarodnij-kinofestival-molodist/

Фестивальний абонемент

Студентський абонемент

Партнери:

  • Державне агентство України з питань кіно
  • Національна спілка кінематографістів України
  • Кінотеатр «Жовтень»
  • Міжнародний інститут глибинної психології
  • Київстар ТБ
  • Посольство Італії в Україні
  • Італійський Інститут Культури в Україні
  • Посольство Франції в Україні
  • Французький інститут в Україні
  • Українсько-данський молодіжний дім
  • Goethe-Institut Ukraine
  • ІЛТА
  • Wizard
  • Мінеральна вода «Країна»
  • Благодійний фонд Юлії Ігначенко
  • Шлягер ФМ
  • Бізнес Радіо
  • Dj FM
  • Power FM
  • Суспільне Мовлення
  • Суспільне Культура 
  • DFT Magazine
  • LiRoom - інфопартнер української культури
  • Детектор Медіа
  • Прокінo
  • LB.ua
  • hromadske
  • Загін Кіноманів
  • Вечірній Київ
  • Український тиждень
  • Свідомі
  • #ПроШоКіно
  • tisto кафе & пекарня
  • Sky Loft Hotel Kyiv by Rixwell International
  • Marie Claire Ukraine

Спонсор ґран-прі 

  • Лото-Забава (М.С.Л)

Генеральний медіапартнер

  • 1+1 Media

Ювелірний партнер 

  • Kimberli

Креативний партнер 

  • McCann
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader
loader