Пенсії не встигають за інфляцією: старенькі опинилися на межі виживання
Пенсії не встигають за інфляцією: старенькі опинилися на межі виживання

Пенсії не встигають за інфляцією: старенькі опинилися на межі виживання

Згідно з даними Пенсійного фонду, в Україні зараз приблизно 11 мільйонів працюючих людей, які сплачують податки до пенсійної системи.

Також є близько 11 мільйонів пенсіонерів, які отримують ці виплати. Це означає, що сьогодні один офіційно працевлаштований українець фактично “утримує” одного пенсіонера. Але ще 30 років тому один пенсіонер отримував підтримку від шести працівників, пише Пенсійний фонд України.

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Експерти Інституту демографії попереджають, що населення країни старіє, і цей процес продовжуватиметься. Через це кількість працюючих людей, які зможуть підтримувати пенсіонерів, буде зменшуватись.

Що відбувається з пенсіями?

Середня пенсія на 1 жовтня 2024 року склала 5 852 гривні, або 142 долари. За даними податкового комітету парламенту, порівняно з минулим роком, номінальні пенсії зросли на 9,4%, але реальний приріст, враховуючи інфляцію, склав лише 0,7%. Це означає, що інфляція фактично “з'їдає” підвищення виплат.

Пенсіонер з грошима

Чверть усіх українських пенсіонерів отримують менше 3 000 гривень на місяць, ще 25% — від 5 000 до 10 000 гривень. Найбільша частина, приблизно 36%, отримують пенсії в діапазоні від 3 000 до 5 000 гривень. Лише 12,7% пенсіонерів мають виплати понад 10 000 гривень.

Раніше ми повідомляли,пенсіонерам платитимуть додаткові 2 400 гривень на місяць, як скористатися новою програмую?

Підвищення пенсій, ПФУ прозвітував про нові розміри виплат- більш детально на Знай.ua.

Теги за темою
пенсії
Джерело матеріала
loader