Військові з інвалідністю: чи мають вони право на пенсію
Військові з інвалідністю: чи мають вони право на пенсію

Військові з інвалідністю: чи мають вони право на пенсію

Військові з інвалідністю: чи мають вони право на пенсію

Багато залежить від причини інвалідності.

З перших днів війни, яку розпочала Росія, на захист нашої країни стало багато військовослужбовців. Вони мають право на пенсію за особливим законом. Згідно з ним, в Україні є кілька видів військових пенсій: пенсія за вислугу років, пенсія по інвалідності та пенсія по втраті годувальника.

Адвокатка ГО «Юридична сотня» Ірина Дмитренко в ефірі «Українського Радіо» розповіла, за яких умов військовий може розраховувати на пенсію по інвалідності.

За її словами, це залежить від того, який причинний зв'язок інвалідності. Якщо інвалідність пов'язана із захистом Батьківщини, або пов'язана із виконанням обов'язків військової служби, то така особа має право на статус особи з інвалідністю внаслідок війни, і має, відповідно, право на пенсію за військовим законом.

Якщо ж інвалідність пов'язана із проходженням служби, військовий також має право на пенсію по інвалідності, але її розмір буде значно менший. При призначенні пенсії по інвалідності одним з найважливіших, крім самої інвалідності, критеріїв є те, чи ветеран уже звільнився зі служби, чи ні. Тому що, якщо він звільнився зі служби, то він однозначно претендує на військову пенсію по інвалідності. Але якщо він не звільнився, тоді він також може претендувати на пенсію, але тільки на цивільну пенсію по інвалідності. Після звільнення зі служби він може перейти на військову пенсію по інвалідності.

Що впливає на розмір військової пенсії по інвалідності

«Якщо особа має статус особи з інвалідністю внаслідок війни І групи, розмір пенсії становитиме 100% від суми грошового забезпечення за останньою займаною посадою. Якщо ми говоримо про ІІ чи ІІІ групи, це, відповідно, 80 і 60%. Якщо інвалідність пов'язана не з захистом Батьківщини і не з виконанням обов'язків військової служби, а з проходженням служби, то розмір пенсії для осіб з І групою інвалідності становитиме 70%, ІІ і ІІІ група, відповідно, матимуть 60 і 40% від грошового забезпечення», – пояснила вона.

Вона також нагадала, що постановою Кабінету міністрів України № 656 визначено мінімальні розміри пенсії по інвалідності. Тому, якщо пенсія становитиме менше цього розміру, то пенсія буде виплачуватися згідно з постановою Кабінету міністрів України.

Відповідно, для осіб з інвалідністю І групи пенсія не може бути меншою, ніж 15 347 грн. Для ІІ групи – це 12 396 грн. ІІІ група може розраховувати на мінімальну пенсію 8 500 грн. Якщо ж говорити про мінімальну пенсію учасників бойових дій, то вона за жодних обставин не може бути меншою, ніж 4 958 грн.

Чи втратить право на пенсію військовий, який після встановлення інвалідності хоче продовжити службу

Юристка пояснила, що право на пенсію у такому випадку він не втрачає. І військову пенсію по інвалідності він зможе призначити з моменту звільнення. Але в період проходження служби він також може оформити пенсію. Це буде цивільна пенсія по інвалідності за Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

«Але тут важливо, що для призначення цієї пенсії особа повинна мати необхідний розмір страхового стажу. Наприклад, якщо ми говоримо про інвалідність І групи, якщо особі на момент встановлення інвалідності було до 25 років, або 25, то має бути хоча б один рік страхового стажу. Якщо ми говоримо про ІІ або ІІІ групу інвалідності, і інвалідність встановлено, наприклад, в 30 років, то особі потрібно мати для призначення пенсії не менше 4 років страхового стажу. Якщо у людини відповідного розміру страхового стажу немає, на жаль, ніяка пенсія призначена не може бути», – підсумувала вона.

Нагадаємо,що потрібно для встановлення інвалідності.

Джерело матеріала
loader