Війна і культура: Ольга Рутковська розповіла, як російська агресія змінила українців
Війна і культура: Ольга Рутковська розповіла, як російська агресія змінила українців

Війна і культура: Ольга Рутковська розповіла, як російська агресія змінила українців

Про це вона розповіла у програмі «Особистість з Сергієм Дойком».

Як зазначає гостя програми, повномасштабна війна з росією насправді дала нам культурний поштовх, і наше суспільство зробило для себе вибір. Зокрема, констатує він, рідна мова стала ключовим показником, ми повертаємося до власних джерел, до власних витоків, це проявляється навіть у статистиці відвідування державних закладів культури, музеїв, заповідників.

«Незважаючи на повномасштабне вторгнення, незважаючи на безкінечні повітряні тривоги і всі процеси, навіть обстріли тощо, навіть у прифронтових територіях наші заклади приймають відвідувачів, попит є, люди йдуть на екскурсії, люди йдуть на заходи, все це відбувається. Тобто готуються просвітницькі заходи, культурні події, мистецькі події, і на них є попит, він значно вищий. І сьогодні стає нарешті модним говорити рідною мовою, встигнути на відкриття виставки, встигнути потрапити на презентацію книги…», - розповідає Ольга Рутковська.

Навіть на побутовому рівні, додає вона, ми почали слідкувати за новинками національних модельєрів, національної літератури, національного кіно. І каталізатором, констатує гостя програми, стала воєнна агресія, але не треба забувати, що війна триває вже більше 10 років.

«Здорова, сита Україна потрапила у таку голодну хвору абсолютно атмосферу, і Україна за це дуже сильно заплатила. Якщо ми будемо вимірювати у відсотках, то за всі революції, війни, за все, що випало на нашу долю за оці наші вже модерні часи, Україна заплатила найвищу ціну, тому що вже понад 300 років вона вважається неприпустимою сутністю (ред. – для росіян). От існує дещо, що дратує до сказу просто, і нас от за це знищують», - підкреслює Ольга Рутковська.

Джерело матеріала
loader