Встигніть купити ці продукти до подорожчання: часу не так багато
Встигніть купити ці продукти до подорожчання: часу не так багато

Встигніть купити ці продукти до подорожчання: часу не так багато

Найближчим часом ціни на продукти знову почнуть зростати – у цьому майже ніхто не сумнівається. Але що подорожчає найсильніше, і чи варто щось закупити заздалегідь? Давайте розумітися.

Картопля подорожчає через поганий урожай – його на третину менше, ніж торік, та й якість через спеку підвела. Про це повідомляє "Фокус".

Наразі картопля у магазинах коштує близько 25-26 грн за кілограм, і є всі шанси, що це не межа. Польська та литовська картопля теж грає свою роль: вона спокійно конкурує з нашою та трохи збиває ціни, але не надовго.

Експерти попереджають: вже за тиждень можливі заморозки, а якщо не встигнути викопати картоплю до цього часу, вона просто замерзне. До того ж, деякі фермери скаржаться на погану якість, що призведе до додаткового попиту та зростання цін.

Картопля у підвалі, скріншот: YouTube

Овочі для борщу

До кінця року ціни на борщовий набір (картопля, капуста, морква тощо) зростуть на 30-35%. Все залежить від погоди: якщо зима буде суворою, то доставка стане дорожчою, і імпорт буде складнішим.

Але навіть у разі ідеальної погоди очікувати чудес не варто – зростання цін неминуче, хоча картопля навряд чи злетить до 50 грн за кіло, бо купівельна спроможність українців також обмежена.

Макарони та крупи

Найдоступніші продукти – макарони, крупи та хліб – теж подорожчають. Причин дві. По-перше, акцизи на пальне підвищать логістичні витрати, що найсильніше вдарить по дешевих товарах. По-друге, через зниження доходів багато людей, які раніше могли дозволити собі м'ясо чи рибу, зараз змушені переходити на бюджетніші продукти. Цей попит лише розганяє ціни.

гречана крупа, фото delo-vcusa

Вершкове масло

Ціни на вершкове масло вже пішли в гору і зростатимуть далі. Виною всьому одразу кілька факторів: сезонні проблеми, перебої з електрикою та підвищення податків. Експерти кажуть, що фермери та переробники страждають від цих нових умов, що безпосередньо впливає на вартість продукції. А з наближенням зими ситуація з електрикою лише посилиться.

Алкоголь

В Україні ухвалили законопроєкт №11416-д, який підвищує ціни на алкогольні напої аж на 50%. Це стосується всього: від вина до міцних напоїв. Найдешевше вино подорожчає у півтора рази, а за ним підтягнеться і середній сегмент. Експерти попереджають: якщо не зробити запаси зараз, на Новий рік можна зіткнутися з неприємним сюрпризом на касі.

Крім того, Знай.ua повідомляв, пенсіонерам платитимуть додаткові 2400 грн щомісяця: як скористатися новою програмою

Теги за темою
продукти
Джерело матеріала
loader
loader