10 причин придбати відеокарту AMD Radeon, а не NVIDIA GeForce
10 причин придбати відеокарту AMD Radeon, а не NVIDIA GeForce

10 причин придбати відеокарту AMD Radeon, а не NVIDIA GeForce

10 причин придбати відеокарту AMD Radeon, а не NVIDIA GeForce - Фото 1

Сьогодні переконаємо (а може й ні) шановного читача зробити вибір на користь не надто популярних, але не менш цікавих відеокарт AMD Radeon. Переманити когось на цей бік з протилежного табору непросто, але ми назбирали аж десяток аргументів і детальніше обговоримо кожну з причин.

Зміст

  • 1 Менша вартість
  • 2 Великий об’єм пам’яті
  • 3 Відкрите ПЗ
  • 4 «Консольна» сумісність
  • 5 Дружба з APU AMD
  • 6 Компактні флагмани
  • 7 Стандартне підключення
  • 8 Труднощі роблять нас сильнішими
  • 9 Дружня спільнота
  • 10 На зло монополісту

Менша вартість

10 причин придбати відеокарту AMD Radeon, а не NVIDIA GeForce - Фото 2

Проти монополіста Nvidia боротися складно, тому для заохочення покупців AMD змушена йти на демпінг цін. Вартість відеокарт одного класу обох виробників завжди відрізняється на користь AMD.

Як правило, GPU Radeon мають вищу ігрову продуктивність на одну гривню, іноді значно вищу. Звісно, з трасуванням променів ситуація дещо інша, як і в робочих програмах, але вони все одно залишаються найбільш вигідними для переважної більшості комп’ютерних забавок.

Падіння ціни також сильніше відчувається для AMD Radeon, тому через рік-півтора магазини роблять серйозні знижки на «червоних», хоча відеокарти залишаються все ще дуже актуальними та «тягнуть» всі ігри.

Поки Nvidia розбиратимуть як гарячі пиріжки, поки вони триматимуть високу ціну, а падіння вартості Radeon зумовлено малим попитом. Саме тому покупка AMD майже завжди є вигідною.

Великий об’єм пам’яті

10 причин придбати відеокарту AMD Radeon, а не NVIDIA GeForce - Фото 3

Відеокарти AMD Radeon зазвичай мають більший об’єм відеопам’яті, ніж конкуренти одного класу. Самі чипи VRAM не надто дорогі, тому виробник не жаліє їх, щедро насипаючи пам’яті. За однакову вартість можна отримати GPU Nvidia на 16 ГБ VRAM або Radeon на 24 ГБ VRAM.

Не менш цікаві й старіші покоління: RX 6800 з 16 ГБ має прямого конкурента RTX 3070 з 8 ГБ пам’яті, RX 6700 XT 12 ГБ проти RTX 3060 Ti 8 ГБ тощо. Як показує практика, в погано оптимізованих портах ААА ігор з консолей це може давати серйозну перевагу, особливо в роздільній здатності Ultra HD.

Відкрите ПЗ

10 причин придбати відеокарту AMD Radeon, а не NVIDIA GeForce - Фото 4

Програмне забезпечення AMD Radeon є відкритим, що заохочує талановитих розробників зробити свій вклад в його покращення. За це Radeon поважають фанати OS Linux, які так обожнюють свободу без обмежень від виробника апаратного забезпечення.

AMD не робить свої технології ексклюзивними та дозволяє використовувати апскейл FSR на відеокартах всіх виробників будь-якого покоління. Компанія добра до всіх, навіть, до власників серії GTX, яка ще не так давно була в топі статистики Steam.

Також недавно з’явився генератор кадрів AMD Fluid Motion Frames, що працює на рівні драйвера. Його вже встигли оцінити власники відеокарт Radeon. Технологія все ще не ідеальна, моментами розчаровує, але в деяких іграх дає дійсно гарний приріст плавності.

Талановиті спеціалісти зі всього світу долучаються до розвитку ПЗ Radeon, тому воно активно позбувається ярлика ненадійного та проблемного. Працювати над чим є ще, але приємно бачити помітний прогрес апскейлу FSR та стабільності драйверів.

«Консольна» сумісність

10 причин придбати відеокарту AMD Radeon, а не NVIDIA GeForce - Фото 5

На комп’ютери ААА відеоігри ніхто не розробляє вже дуже давно, а лише портують з консолей, які працюють на надпотужному APU від AMD. Через це багато забавок для ігрових приставок добре працюють на AMD Radeon, показуючи кращу продуктивність, ніж в аналогічних Nvidia.

Заради справедливості варто відзначити один важливий нюанс. Фішка в тому, що це правило стосується здебільшого (не завжди) погано оптимізованих ігор, яким не приділили достатньо уваги, не адаптували ідеально під ПК.

В погано оптимізованому проєкті геймер має шанс, що його відеокарта Radeon працюватиме краще, адже для консольного порту це начиння є ближчим, ніж «чужоземець» Nvidia.

Дружба з APU AMD

10 причин придбати відеокарту AMD Radeon, а не NVIDIA GeForce - Фото 6

Багато користувачів збирають комп’ютер з інтегрованою графікою. В цьому плані AMD є лідером, бо їхні APU мають найвищу продуктивність в іграх і не тільки. Чого лише варті AMD Ryzen 5 8600G та Ryzen 7 8700G – підходять не лише для роботи, а й для багатьох забавок.

Це все добре, але в певний момент геймер захоче продуктивнішої графіки для свіжих ААА проєктів. В такому випадку доведеться переходити на дискретне рішення. Встановлення GPU AMD Radeon буде максимально безболісним, бо драйвер для APU та відеокарти однаковий.

10 причин придбати відеокарту AMD Radeon, а не NVIDIA GeForce - Фото 7

Все потрібне ПЗ вже є на комп’ютері, достатньо встановити відеокарту в слот і працювати. Якщо використовуєте обидві графіки, виводячи зображення з материнської плати та відеокарти одночасно, то з Nvidia доведеться тримати на комп’ютері AMD Adrenaline та Nvidia APP, оновлюючи драйвери для кожної графіки окремо.

Компактні флагмани

Референсні моделі AMD Radeon менші за аналогічні від Nvidia, особливо це стосується флагманів. Хоч AMD Radeon RX 7900 XTX не дуже то й тиха, але з андервольтом і обмеженим TDP до 90% її можна ставити в маленькі корпуси, адже розміри дозволяють це зробити.

Ідеальної тиші за таких умов не досягнути, зате все виглядатиме акуратно, стримано та компактно. Головне слідкувати за температурою в ITX-корпусах і проблем не виникне.

На фото видно наскільки референсна RX 7900 XTX менша за RTX 4070 Ti Super у виконанні MSI Gaming X Slim (відносно компактна версія), а відносно флагмана RTX 4090 MSI Suprim X червоний флагман в оригінальному дизайні взагалі крихітний.

Стандартне підключення

Новий роз’єм 16-pin для відеокарт Nvidia розчарував багатьох власників старих блоків живлення. Бо відтепер для більшості моделей RTX 4000 потрібно використовувати новий кабель, а перехідники кладуть далеко не всі виробники до своїх відеокарт.

Неякісні перехідники, куплені на сумнівних Інтернет площадках, можуть мати фейкові характеристики (менше поперечне січення) та перегріватися, що часто призводить до непередбачуваних наслідків.

10 причин придбати відеокарту AMD Radeon, а не NVIDIA GeForce - Фото 8

В AMD такої проблеми немає, бо завжди можна підключити будь-яку їх відеокарту з допомогою стандартних 8-pin кабелів. Цікаво й те, що флагман AMD Radeon RX 7900 XTX має лише два 8-pin роз’єми в базовій версії та три в топових модифікаціях.

Труднощі роблять нас сильнішими

10 причин придбати відеокарту AMD Radeon, а не NVIDIA GeForce - Фото 910 причин придбати відеокарту AMD Radeon, а не NVIDIA GeForce - Фото 10

Як вже згадали, відеокарти AMD Radeon славляться не ідеальним програмним забезпеченням та чисельними проблемами, але майже завжди їх можна вирішити своїми силами. Власне розв’язання проблем й змушує людину розвиватися, думати, ставати кращою версією себе.

Кожен подоланий баг з частотою обертання вентиляторів, зависанням драйвера чи артефактами в браузері робить власника AMD Radeon розумнішим та досвідченішим у сфері комп’ютерних технологій, буквально.

Дружня спільнота

10 причин придбати відеокарту AMD Radeon, а не NVIDIA GeForce - Фото 111110 причин придбати відеокарту AMD Radeon, а не NVIDIA GeForce - Фото 141

Якщо й трапляється якась проблема, то дружнє ком’юніті AMD Radeon завжди прийде на допомогу. Більшість власників таких відеокарт купили їх цілком свідомо і точно знали на що йдуть, тому мають певний рівень комп’ютерних знань.

ПК з AMD Radeon неймовірно мало, а меншини завжди гуртуються до купи та мають вищий рівень соціальної взаємодії, тому спілкування в групах фанатів Radeon зазвичай йде активніше, ніж в аналогічних спільнотах GeForce. Якщо любитель трасування променів нападе на вас в коментарях, то учасники групи Radeon відразу кинуться на ваш захист.

Ці люди завжди допоможуть з проблемами, підкажуть як їх вирішити, яку відеокарту придбати наступною, який процесор до неї підібрати та багато-багато іншого. Маленька, але дружня спільнота протистоїть монополісту Nvidia, тому міцно тримається за кожного нового учасника.

Також вони з радістю поділяться секретами та унікальними фішками з тонкого налаштування відеокарти Radeon: як робити андервольт, як активувати генератор кадрів на рівні драйвера, розкажуть про AMD Anti Lag та інші цікаві опції в AMD Adrenaline, про які міг не здогадуватися типовий геймер.

На зло монополісту

10 причин придбати відеокарту AMD Radeon, а не NVIDIA GeForce - Фото 16

Монополія — завжди погано, адже з часом вона призводить до стагнації. Від цього страждає лише кінцевий споживач, а мегакорпорація наживається. Так само як Apple є абсолютним лідером на ринку флагманських смартфонів, Nvidia домінує серед десктопних відеокарт для ПК.

Хоча частка ринку у Nvidia ще більша: Apple 75% проти 25% Android в преміум сегменті, а Nvidia продає 75-85% всіх відеокарт для стаціонарних комп’ютерів. Серед ноутбуків ситуація ще гірша – у 2024 році майже неможливо знайти ігровий лептоп з дискретною відеокартою AMD Radeon. В Україні є лише кілька моделей на Radeon RX 7600S й то за чималу вартість.

Отже, щоб не дати монополістам захопити світ потрібно робити пошукові запити в Bing, Yahoo, DuckDuckGo на зло Google. Купляти дорогі смартфони на Android, щоб Apple не добила всі флагмани до переможного кінця, але потім змінювати пошук Google на інший, обов’язково.

Так само покупка відеокарти AMD Radeon для комп’ютера змушує корпорацію Nvidia хоч трохи понервувати, подумати та випустити кращий продукт, ніж вони планували відразу. Наприклад, з початку RTX 4080 повинна була отримати 12 ГБ відеопам’яті та значно повільніший чип, але потім цю відеокарту перейменували на RTX 4070 Ti.

Щоб подібного не траплялося купляймо відеокарти AMD Radeon серії RX 7000, адже попри свої недоліки в них є й чимало переваг, а бонусом отримаємо плюс в карму за те, що зробили внесок в антимонопольну боротьбу та найвищий рівень поваги від справжніх, істинних комп’ютерних ентузіастів.

Наші огляди відеокарт AMD Radeon:

  • Чи варто купляти відновлені відеокарти? Розбираємось на прикладі Sapphire Radeon RX 6950 XT Nitro+
  • Огляд відеокарти AMD Radeon RX 7600. Гідна заміна RX 6600 чи провал?
  • Огляд Sapphire Radeon RX 7700 XT PULSE: претендент на звання найтихішої відеокарти AMD у 2023 році
  • Огляд AMD Radeon RX 7800 XT: гідний конкурент NVIDIA RTX 4070
  • Огляд відеокарти ASUS TUF Gaming RX 7900 XT: багато пам’яті та чудове охолодження, але є нюанси
  • Огляд відеокарти AMD Radeon RX 7900 XTX – компактний «червоний» флагман для 4K геймінгу
  • Рік з AMD Radeon RX 7900 XTX, або як дозріває вино
  • Огляд Asus Dual Radeon RX 6400: на що здатна бюджетна відеокарта з TDP 40 Вт в сучасних реаліях?
10 причин придбати відеокарту AMD Radeon, а не NVIDIA GeForce - Фото 17
Джерело матеріала
loader