Електронне око українських ЗРК: що відомо про радар, інтегрований в системах NASAMS
Електронне око українських ЗРК: що відомо про радар, інтегрований в системах NASAMS

Електронне око українських ЗРК: що відомо про радар, інтегрований в системах NASAMS

Мобільний імпульсний доплерівський радар X-діапазону AN/MPQ-64 F1 Sentinel, розроблений компанією Raytheon, є неодмінною складовою ЗРК NASAMS, які посилили українську протиповітряну оборону після російського повномасштабного вторгнення.

Про те, як продуктивно боронять українське небо ці комплекси, АрміяInform неодноразово розповідала у своїх матеріалах. Тому цілком природньо детальніше пригледітися до «електронних очей» цього ЗРК, якими є радар AN/MPQ-64 F1 Sentinel.

Але спершу нагадаємо, що NASAMS – це зенітний ракетний комплекс середньої дальності, розробки норвезької компанії Kongsberg та американської Raytheon. Його абревіатура розшифровується як Norwegian Advanced Surface to Air Missile System, тобто «Норвезька вдосконалена ракетна система “земля-повітря”». Цей ЗРК призначений для ураження повітряних цілей на малих та середніх висотах за будь-яких погодних умов.

Sentinel («Вартовий», «Захисник» або «Охоронець» – українською) є 3D-радаром малої дальності, який використовується для виявлення загроз і швидкого оповіщення сил ППО. Радіолокаційна система працює в X-діапазоні радіочастот (8–12 ГГц) і використовує ефект Доплера — зміну частоти та довжини хвиль під час руху джерела відносно пристрою. Максимальна дальність становить до 120 км, але ефективна робота обмежується 75 км.

Однією з ключових особливостей радара AN/MPQ-64 F1 є його здатність одночасно відстежувати понад 60 цілей, зберігаючи при цьому можливість постійного пошуку нових загроз. Це гарантує чудову ситуаційну обізнаність, що особливо важливо у складних умовах бойових дій.

Тривимірне стеження забезпечується за рахунок технології вузькоспрямованого променя, що надає операторам деталізовані дані, необхідні для прийняття оперативних рішень. Цей радар не лише виявляє цілі, а й може класифікувати їх, що підвищує ефективність роботи систем ППО.

Антена забезпечує фазово-частотне електронне сканування, формуючи тривимірну картину великого спостереження. Вона встановлена на платформі, що швидко обертається (30 обертів за хвилину) для швидкого сканування простору на 360 градусів.

Платформа, яку буксирують, дозволяє антені перебувати осторонь від основного блоку та працювати автономно, підтримуючи зв’язок із центром управління вогнем по широкосмуговій оптоволоконній лінії або SINCGARS — одноканальній наземній радіосистемі військового зразка, яка використовується армією США.

Розробники забезпечили радар високою стійкістю до засобів радіоелектронної боротьби та протирадарних ракет. Sentinel взаємодіє з архітектурами кількох систем протиповітряної та протиракетної оборони, зокрема з протиракетною, артилерійською, мінометною (C-RAM) системою Increment I для захисту дружніх літаків під час ведення вогню по складних цілях.

Слід зазначити, що з 2022 року ці РЛС почали інтегрувати із ЗРК Patriot, який, як відомо, належить до зенітних комплексів великої дальності дії. Інтеграція відбувається з допомогою нової американської системи бойового управління IBCS (Integrated Air and Missile Defense Battle Command System). Вона є «мозком» комплексної системи ППО.

IBCS опрацьовує дані, отримані з різних джерел, у тому числі з супутників та літаків-розвідників, і на підставі цього приймаються подальші рішення про відкриття вогню.

Живлення РЛС здійснюється від вбудованого дизельного електрогенератора із частотою 400 Гц. Лінія передачі в систему озброєння складається зі широкосмугового оптоволоконного кабелю. Ці дані можуть також передаватися до мережі радіолокаційних даних.

При вазі у 1800 кг AN/MPQ-64 F1 легко транспортується з використанням різних платформ, таких як всюдиходи, гелікоптери або встановлюється на дахи для збільшення дальності.

Мобільність радара робить його ідеальним для використання у складних бойових умовах, що потребують швидкої реакції. Конструкція дозволяє розгорнути систему за менш ніж 15 хвилин, що знижує час, необхідний для початку роботи, та забезпечує оперативність у бойових умовах.

Джерело матеріала
loader
loader