Катастрофічні кліматичні зміни Льодовикового періоду можуть повторитися знову
Катастрофічні кліматичні зміни Льодовикового періоду можуть повторитися знову

Катастрофічні кліматичні зміни Льодовикового періоду можуть повторитися знову

Уявіть собі це – одного дня клімат Землі раптово зміниться. Циркуляція океану змінюється без попередження, створюючи погодний хаос. У мить ока Земля опинилася в черговому льодовиковому періоді. Звучить як сюжет голлівудського фільму-катастрофи, чи не так? Більше уваги заслуговує те, що це не вигаданий сценарій. Це насправді траплялося кілька разів під час останнього Льодовикового періоду, який закінчився понад 11 000 років тому.

Переломні точки клімату Землі

Дослідники проаналізували керни льоду, зібрані в Гренландії, щоб дати нове розуміння цих різких змін. Ядра містили дані за 120 000 років тому, включаючи докази раптових кліматичних потрясінь, які називаються подіями Дансгаарда-Ешгера.

Вони представляють «переломні точки» клімату Землі. Уявіть собі людину, яка стоїть на краю скелі. Один невірний крок змушує їх спотикатися в небезпечну прірву. Це переломний момент.

«Дійсно важливо розуміти такі переломні моменти в кліматі, оскільки вони можуть призвести до катастрофічних і незворотних змін», — сказав Крісто Буйзерт, доцент Коледжу наук про Землю, океан і атмосферу Університету штату Орегон.

Що таке цикл Дансгаарда-Ошгера?

Цикл Дансгаарда-Ошгера — це модель швидких кліматичних коливань, які відбувалися понад 25 разів протягом останнього льодовикового періоду. Це як кілька разів увімкнути та вимкнути. Каталізатором цих циклів є Атлантична меридіональна обертальна циркуляція (AMOC), яка циркулює водою в Атлантичному океані. Це включає Гольфстрім, який несе теплі тропічні води до Північної Атлантики.

«AMOC принципово нестабільна, і коли вона руйнується, у всьому світі відбуваються великі події. У Європі та навколо Північної Атлантики спостерігається значне похолодання, а індійські та азіатські мусони зазнають невдачі», — сказав Буйзерт.

«Ця нестабільність була частою протягом останнього льодовикового періоду. Це викликає занепокоєння щодо майбутнього, оскільки кліматичні моделі припускають, що AMOC знову ослабне через глобальне потепління, що потенційно вплине на мільярди людей».

Клімат останнього льодовикового періоду

Буйзерт, палеокліматолог, використовував керни льоду як капсули часу, щоб розшифрувати та зрозуміти минулі зміни клімату. Ядра містять воду, пил і крихітні повітряні бульбашки, які містять дані за сотні тисяч років. Ці дані містять важливі дані про еволюцію атмосфери Землі та допомагають вченим зрозуміти минулі кліматичні події.

Буйзерт проаналізував керни льоду з усієї Гренландії, включаючи керни з півдня та прибережної східної Гренландії, які не були детально вивчені. Висновки, пов’язані з AMOC і взаємодією зимового морського льоду, викликали інтерес до кернів.

Ці взаємодії відіграли ключову роль у подіях Дансгаарда-Ошгера. Раніше вчені вважали, що це морський лід із Північних морів на північ від Ісландії. Новий аналіз показує, що зимовий морський лід простягався б набагато далі на південь, досягаючи сучасної Франції та Нью-Йорка.

«Модель показує, що Північні моря самі по собі не будуть достатньо великими, щоб спричинити кліматичні зміни такого масштабу», — сказав Буйзерт. «Це просто недостатньо потужно».

Льодовиковий період і майбутні зміни клімату

AMOC був стабільним протягом останніх 11 700 років. Однак поточні кліматичні умови та прогнози вказують на те, що він може знову ослабнути, але з інших причин, ніж у Льодовиковий період.

«Ми знаємо, що AMOC ослабне, але чи впаде він? Це велике питання. Ослаблення, швидше за все, поступове на цей час, але воно може перетнути переломну точку і стати каталізатором різких змін клімату, подібних до тих, що ми спостерігали в минулому», — сказав Буйзерт. «Клімат не веде себе лінійно; це може змінитися швидко і безповоротно».

Минуле містить ключі до нашого майбутнього. Дослідження проводилося у співпраці з вченими з п’яти країн за підтримки Національного наукового фонду. Ці відомості наближають нас до розуміння природи клімату нашої планети. Дослідження служить нагадуванням про те, що ми маємо ще багато чого навчитися, досліджувати та підготуватися до зміни клімату. Дослідження опубліковано в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Джерело матеріала
loader