Орбан звинуватив Україну в бажанні продовжувати війну та втягнути до неї Угорщину
Орбан звинуватив Україну в бажанні продовжувати війну та втягнути до неї Угорщину

Орбан звинуватив Україну в бажанні продовжувати війну та втягнути до неї Угорщину

Орбан звинуватив Україну в бажанні продовжувати війну та втягнути до неї Угорщину

Суперечлива риторика Орбана викликана зростаючою популярністю опозиційної партії Мадяра

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у середу, 23 жовтня, звинуватив виконавчу владу Європейського союзу в спробі повалити його кабінет і нав'язати Угорщині «маріонетковий уряд», порівнявши свій протест з антирадянським повстанням 1956 року, чим невимовно здивував Євросоюз, оскільки його дії значно ближчі до радянського авторитаризму, ніж до свободи.

Угорський прем'єр, пише Reuters, який неодноразово вступав у конфлікт із лідерами ЄС, востаннє в Європарламенті на початку цього місяця, заявив, що його суверенна політика, пов'язана з війною в Україні та міграцією, несумісна з Брюсселем.

«Ми знаємо, що вони хочуть втягнути нас у війну (в Україні), що вони хочуть нав'язати нам своїх мігрантів... і віддати наших дітей гендерним активістам», - сказав він, виступаючи зі сцени, встановленої в будапештському парку Мілленаріс.

Ба більше, він порівняв пропозицію Зеленського «замінити» після війни війська США в Європі на українські з окупацією Угорщини радянськими військами, «забувши» водночас, що 1939 року Західну Україну окупувала саме Червона Армія, а Угорщина свого часу була пособницею Гітлера.

Орбан виступив перед своїми прихильниками в річницю повстання проти радянського панування, яке було придушене Радянською армією.

Нагадаємо, у 1956 році в Угорщині відбулася революція проти комуністичної влади. Розпочалася вона із серії антиурядових протестів і переросла у збройне повстання. Її вкрай жорстоко придушили радянські війська. Під час революції загинули близько трьох тисяч людей, а ще 20 тисяч отримали поранення. Щороку 23 жовтня в Угорщині відзначають річницю революції як головне національне свято.

Орбан звинуватив Європу в тому, що вона намагається замінити його «маріонетковим» урядом, маючи на увазі опозицію, яка стрімко, вперше за 14 років, починає обганяти його партію в опитуваннях. Саме тому прем'єр Угорщини намагається всі свої промахи перекласти на зовнішні сили та «внутрішніх ворогів».

«Ми знаємо, що в них є маріонетковий уряд (на прикметі), партія, яку вони хочуть нам нав'язати», - сказав Орбан, маючи на увазі партію “Тиса” лідера опозиції Петера Мадяра. Орбан звинуватив Мадяра в тому, що той «запросив чужинців допомогти йому проти угорців».

Незадовго до виступу Орбана нове опитування показало, що «Тиса» обігнала праву антиіммігрантську партію Орбана «Фідес» серед виборців, які ухвалили рішення голосувати, - уперше опозиційній партії вдалося це зробити з 2010 року, коли Орбана було вперше обрано.
43-річний Мадяр, колишній урядовий інсайдер, що добре знається на засобах масової інформації, останніми кількома місяцями привертав великі натовпи на мітинги Tisza, на яких він звинувачував уряд у корупції та управлінні пропагандистською машиною.
Уряд заперечує ці звинувачення, але Мадяр використовує розчарування виборців в Орбані, особливо у зв'язку з економікою.

Раніше Депутати Європарламенту під час дискусії з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном звинуватили його в близькості до президента РФ Владіміра Путіна і рішуче засудили порушення основних прав і свобод, а також високий рівень корупції в Угорщині.

Джерело матеріала
loader
loader