Перше колесо могли винайти в Карпатських горах, - дослідження
Перше колесо могли винайти в Карпатських горах, - дослідження

Перше колесо могли винайти в Карпатських горах, - дослідження

Перше колесо могло з'явитися в Карпатських горах між 4000 і 3500 роками до н.е. Про це свідчать результати дослідження американських вчених, опублікованого у журналі Royal Society Open Science, передає LiveScience.

- У науковців є три основні гіпотези щодо походження колеса. Одна з них стверджує, що колесо з'явилося в Месопотамії приблизно в 4000 році до н. е., а потім поширилося в Європу. Інша теорія говорить про те, що перше колесо було створене на узбережжі Понта в північній Туреччині близько 3800 року до н.е. Третя гіпотеза припускає, що колесо винайшли в Карпатах між 4000 і 3500 роками до н.е., - йдеться в статті.

Близько 4000 року до н.е. в Карпатах видобуток міді став ускладненим, через що шахтарі змушені були заглиблюватися в гори і тягнути контейнери з рудою на значні відстані. Приклади возів пізньої мідної доби, знайдені в Карпатському регіоні, мають прямокутну форму з трапецієподібними боками, що нагадує сучасні гірничодобувні вагони. Автори дослідження вважають, що це могли бути перші колеса в історії людства.

Археологічні знахідки, які підтверджують використання коліс і колісних транспортних засобів, з'явилися в період мідної доби (близько 5000-3000 років до н. е.). Зображення коліс можна знайти по всій Європі, Азії та Північній Африці. 

  • У вересні на дні Дунаю через посуху знайшли затонулі кораблі часів Другої світової війни.
     У жовтні вийшов іспанський документальний фільм про Христофора Колумба, який стверджує, що першовідкривач Америки приховував єврейське походження через гоніння.

 

Теги за темою
вчені
Джерело матеріала
loader