Польща виплачує гроші за кількість дітей: хто може претендувати на щомісячну дотацію
Польща виплачує гроші за кількість дітей: хто може претендувати на щомісячну дотацію

Польща виплачує гроші за кількість дітей: хто може претендувати на щомісячну дотацію

У 2024 році у Польщі продовжує діяти програма фінансової допомоги «Мама 4+», спрямована на підтримку жінок та чоловіків пенсійного віку, які виховали щонайменше чотирьох дітей. Окрім польських громадян, цією програмою можуть скористатися й українці, які проживають у Польщі на законних підставах. Які умови програми та хто має право на допомогу?

Програма «Мама 4+» охоплює громадян України, які відповідають певним критеріям. Зокрема, допомогу можуть отримати ті, хто:

  • проживає в Польщі щонайменше 10 років;
  • має документи, що підтверджують право на тимчасове або постійне перебування в країні.

    Багатодітна сім'я на прогулянці

Право на отримання допомоги мають жінки віком від 60 років, які виховали щонайменше чотирьох дітей. Також допомогу можуть отримати чоловіки віком від 65 років, які самостійно виховували чотирьох або більше дітей. Особливу увагу приділяють тим батькам, які свого часу звільнилися з роботи для догляду за дітьми.

Станом на березень 2024 року розмір щомісячної допомоги для тих, хто отримує мінімальну пенсію в Польщі, становить 1780,96 злотих брутто. Для тих, хто не має мінімальної пенсії, виплати становлять 1 000 злотих. Ці кошти можуть стати значною підтримкою для українських родин, які опинилися в складній економічній ситуації.

Щоб отримати виплату, необхідно подати заяву в одному з відділень Управління соціального страхування (ZUS) або Фонду соціального страхування сільського господарства (KRUS). Також є можливість подати заяву онлайн через Profil zaufany на платформі PUE ZUS. Для подачі заяви необхідно надати свідоцтва про народження дітей, їхні номери PESEL, а також довідки про сімейний та матеріальний стан.

Раніше ми розповідали, що доведеться багато працювати, щоб побачити родину: мігрантам за кордоном ускладнили умови

Також,безкоштовного житла більше не буде: європейська країна позбавляє пільги

Джерело матеріала
loader