Готували теракт у Києві: СБУ і поліція затримали двох агентів російської розвідки
Готували теракт у Києві: СБУ і поліція затримали двох агентів російської розвідки

Готували теракт у Києві: СБУ і поліція затримали двох агентів російської розвідки

Служба безпеки України спільно з Національною поліцією затримали двох агентів російської воєнної розвідки, які готували теракт у Києві.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Встановлено, що фігуранти мали підготувати саморобний вибуховий пристрій і підірвати його в одному з багатолюдних місць столиці. Метою була максимальна кількість жертв серед цивільних для поширення в суспільстві панічних настроїв.

Для вчинення терактуросійська розвідка дистанційно завербувала 20-річну жительку Запоріжжя, яка шукала легких заробітків у телеграм-каналах. Агентка отримала від загарбників детальні інструкції щодо способів виготовлення вибухового пристрою з підручних компонентів.

Відповідно до ворожих вказівок зловмисниця використала два мобільні телефони, до яких потрібно було під’єднати детонатор із пластидом. Останні вона мала дістати із замаскованого схрону, геолокацію якого загарбники планували повідомити напередодні теракту.

Фігурантка була на зв’язку з кадровим співробітником російського головного розвідувального управління (ГРУ), який перебував на тимчасово захопленій частині Запорізької області.

До співпраці з ворожою спецслужбою агентка залучила свого 26-річного співмешканця. Перед вчиненням теракту обоє мали виконати контрольне завдання: підпалити кілька одиниць техніки Збройних сил України в районі Запоріжжя.

Правоохоронці в результаті спецоперації затримали обох агентів на гарячому, коли ті намагалися підпалити бойову машину піхоти (БМП), що виконувала завдання на південному фронті.

На місці події у затриманих вилучили знаряддя злочину й мобільні телефони з доказами підривної діяльності на користь Росії.

Слідчі оголосили ворожим поплічникам підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України – державна зрада, вчинена за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану.

Підозрювані перебувають під вартою без права внесення застави. Їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Як повідомляв Укрінформ, правоохоронці затримали агента російських спецслужб, який готував убивство голови громадського формування з охорони правопорядку в Одесі.

Теги за темою
Росія Київ поліція СБУ
Джерело матеріала
loader
loader