Ворог не може наступати скрізь із колишньою інтенсивністю: що відбувається в "гарячих точках"
Ворог не може наступати скрізь із колишньою інтенсивністю: що відбувається в "гарячих точках"

Ворог не може наступати скрізь із колишньою інтенсивністю: що відбувається в "гарячих точках"

Російські окупаційні війська не можуть наступати з колишньої інтенсивністю та на всіх напрямках, заявив генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко.

В ефірі FREEДОМ він зазначив, що однією з цілей наступу ворога залишається Покровськ.

"На жаль, вони просуваються у цьому плані. Повільно, з великими для себе втратами, але все ж таки. Ми бачили, що був захоплений Вугледар, і поступово вони просуваються на північ, у бік Курахового… Там є так звана "кишеня": Гірник та Курахівка, які тримають Сили оборони України. І поступово вони [українські війська] виходять із цієї "кишені", ведуться ар’єргардні бої та бої безпосередньо у Гірнику та в Курахівці. Район цих дій близький до Курахового. На жаль, далі з перспективою просування", – прокоментував Романенко.

Він також зазначив, що противнику вдається просуватися на Куп’янському напрямку в Харківській області.

"Тут угруповання наше вдається розрізати фактично на два райони. З Піщаного підрозділи ворога підійшли до річки, ще не закріпилися, але продовжуються їхні дії. Це на півдні. І на півночі цього Куп’янського угруповання є окремі просування — на північ від Синьківки. Так чи інакше, такі охоплення цього району та розсічення нашого угруповання на південне та північне", — зазначив генерал-лейтенант у відставці.

Романенко звернув увагу, що дії противника у Вовчанську Харківської області у перспективі спрямовані на те, щоб зайти у фланг та тил Куп’янського угруповання Сил оборони України. І інтенсивність боїв, як наголошує він, там досить висока.

Вдалося окупантам просунутися і в районі міста Часів Яр Донецької області, зазначив гість ефіру. На півночі — в районі Калинівки, на півдні — в районі Івановського. Просування незначні. Вони зокрема пов’язані з тим, що для Сил оборони погіршилася ситуація в районі Клещіївки, і це позначається на південному фланзі оборони Часового Яру.

Він також зазначив, що, попри бездоріжжя, що починається, ворог не відмовляється від використання техніки, а навпаки нарощує його. На думку гостя ефіру, це пов’язано з тим, що російські механізовані частини здебільшого — на гусеничному ходу, і це відрізняється від того, що мають Сили оборони України.

"І тому для того, щоб підвищити потенціал ураження, [росіяни] використовують важку техніку для завдання удару. Взагалі треба пам’ятати, що, попри те, що ними активно використовуються керовані авіаційні бомби, але артилерія — і ствольна, і системи залпового вогню, і мінометна — є найбільш потужним фактором… До 80% цілей уражається артилерією насамперед. Тому, оскільки противник має тут перевагу, вони намагаються в останні осінні дні використати цей фактор. І спочатку завдають ударів такого роду артилерії — і самохідною, і буксированою. А після цього вже заходять групи піхоти", — пояснив Ігор Романенко.

Теги за темою
Збройні сили України
Джерело матеріала
loader