Втричі вища, ніж торік: в Україні зросла ціна на один овочів борщового набору
Втричі вища, ніж торік: в Україні зросла ціна на один овочів борщового набору

Втричі вища, ніж торік: в Україні зросла ціна на один овочів борщового набору

Втричі вища, ніж торік: в Україні зросла ціна на один овочів борщового набору

Роз'яснення дали аналітики.

В Україні триває зростання цін на картоплю. Така тенденція фіксується вже понад місяць. Аналітики проєкту EastFruit розповіли, скільки зараз коштує картопля та чи буде дорожчати цей овоч.

Експерти зазначили, що зазвичай ціни на картоплю в Україні протягом вересня не підвищуються, оскільки триває активне збирання врожаю і на ринок надходять великі обсяги продукції. В цей період реалізується як картопля середньої та низької якості, що не підлягає тривалому зберіганню, так і якісна продукція, зберігати яку виробник не планує. Але цей сезон став вийнятком.

Так, станом на 22 жовтня, в основних регіонах виробництва картоплю пропонували до продажу по 20-30 грн/кг ($0,48-0,73/кг), що в середньому на 18% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Аналітики підкреслили, що ціни на картоплю продовжують встановлювати нові цінові рекорди останнього десятиліття.

Ключові гравці ринку зазначили, що позитивний ціновий тренд у даному сегменті обумовлений одразу кількома факторами.

«Так, цього тижня більшість українських фермерів повідомили про завершення відвантаження картоплі безпосередньо з поля, зважаючи на те, що господарства пропонували до продажу цю продукцію зі сховищ, ціни на яку традиційно вищі. Ще більш впевнену підтримку цін продовжує надавати обмежену пропозицію картоплі на ринку через істотне зниження врожайності цієї культури в поточному сезоні», – йдеться у повідомленні.

Виробники додали, що максимальних збитків для майбутнього врожаю, завдала посушлива та спекотна погода в Україні протягом усього липня 2024 року.

За словами аналітиків, ціни на картоплю в Україні залишаються найвищими серед усіх країн регіону.

«Даний факт дозволяє робити прогнози, що на внутрішній ринок ще в першій половині поточного сезону надійдуть суттєві обсяги імпортної продукції», – пояснили вони.

На думку експертів, саме із початком масового імпорту цінова ситуація на ринку картоплі в Україні може стабілізуватися.

Аналітики зазначили, що зараз ціна на картоплю в Україні вже в середньому у 2,9 раза вища, ніж наприкінці жовтня 2023 року. Але великі гравці ринку не поспішають з продажем основних обсягів картоплі, оскільки розраховують на подальше зростання цін у цьому сегменті.

Раніше у Кабміні попередили про подальше подорожчання продуктів.

Джерело матеріала
loader