Щоб не замерзнути, доведеться доплатити: у скільки обійдеться використання електрообігрівачів за новими тарифами
Щоб не замерзнути, доведеться доплатити: у скільки обійдеться використання електрообігрівачів за новими тарифами

Щоб не замерзнути, доведеться доплатити: у скільки обійдеться використання електрообігрівачів за новими тарифами

З початком нового опалювального сезону багато українців стикаються з вибором: покладатися на центральне опалення чи шукати альтернативні джерела тепла. Через пошкоджену інфраструктуру, затримки з початком опалювального сезону або просто бажання підвищити комфорт у домі, все більше людей звертаються до електричних обігрівачів. Однак, з новими тарифами на електроенергію, які зросли з 1 червня 2024 року, це задоволення може суттєво вдарити по гаманцю.

На сьогодні, українці платять 4,32 гривні за 1 кВт-годину, і цей тариф діятиме до квітня 2025 року. Але як це вплине на щоденні витрати для тих, хто обирає електрообігрівач - підрахував "Телеграф".

Найбільш популярними серед споживачів є обігрівачі потужністю 2 кВт. Якщо ви обігріваєте свою кімнату таким приладом, кожна година його роботи обійдеться вам в 8,64 гривні. Але на цьому витрати не закінчуються. Більшість обігрівачів працюють протягом кількох годин щодня, що в підсумку може перетворитися на значні суми.

Обігрівач. Фото скріншот з Youtube

Приклади витрат за типами обігрівачів

  1. Масляний обігрівач для кімнати площею 20 кв.м. потребує близько 1,5 години роботи, щоб зігріти простір. Це приблизно 12,96 гривні за сеанс обігріву.
  2. Конвектор вимагає більше часу – до 4 годин на день, що дорівнює 34,56 гривні за добу.
  3. Тепловентилятор або інфрачервоний обігрівач зігріють кімнату значно швидше – приблизно за годину, витративши при цьому 8,64 гривні.

Ціни можуть змінюватися в залежності від площі приміщення, типу обігрівача та інших умов, але орієнтовно ви вже можете розрахувати свої витрати.

Кожен обігрівач працює по-різному. Масляні обігрівачі накопичують тепло і продовжують віддавати його навіть після вимкнення, що може зменшити загальні витрати. Тепловентилятори швидко прогрівають повітря, але після вимкнення тепло зникає. Конвектори рівномірно розподіляють тепло, але вимагають більше часу для обігріву. І хоча витрати на різні типи обігрівачів можуть варіюватися, всі вони споживають значну кількість електроенергії.

Хоча тарифи на електроенергію закріплені до квітня 2025 року, експерти прогнозують можливе підвищення. Це означає, що вартість електроенергії і, відповідно, витрати на обігрів можуть ще більше зрости. Тому, обираючи обігрівач, важливо врахувати не лише його ефективність, але й подальші фінансові витрати.

Раніше ми розповідали про тарифи на комуналку: наскільки подорожчає життя українців у 2025 році

Також, опалення без шкоди: екологічні варіанти для тепла у вашому домі

Джерело матеріала
loader