Дешевше й ефективніше: "революційні" сонячні панелі зарядять гаджети на ходу
Дешевше й ефективніше: "революційні" сонячні панелі зарядять гаджети на ходу

Дешевше й ефективніше: "революційні" сонячні панелі зарядять гаджети на ходу

Надтонкі сонячні панелі можна нанести на поверхню будівель, машин і навіть на одяг, щоб підтримувати постійний рівень заряду пристроїв.

Учені з Національного центру тонкоплівкових кластерів (NTCF) з перспективних функціональних матеріалів в Оксфорді створюють надтонкі сонячні панелі з перовскітів, які дадуть змогу заряджати гаджети на ходу. Про це пише BBC.

Дослідники зазначають, що сонячні панелі на основі перовскіту дешевші та ефективніші за ті, що виготовлені винятково з кремнію, і їх можна виготовляти в менших розмірах. Нові панелі будуть бездротовими і кріпитимуться безпосередньо до пристроїв.

"По суті означатиме, що ви зможете генерувати електроенергію в більшій кількості місць", — зазначив професор Генрі Снайт із фізичного факультету Оксфордського університету.

Очікується, що розроблювана технологія зможе підтримувати постійний, хоча й низький рівень заряду пристроїв. Вчені вважають, що ці панелі можуть бути досить тонкими і гнучкими, щоб ними можна було покрити поверхню будівель, автомобілів і одягу.

Як пояснюють у виданні, розробка об'єднує кілька шарів, що поглинають світло, в один сонячний елемент. Це означає, що перовськіти можуть використовувати ширший діапазон світлового спектра, відповідно генеруючи більше енергії, ніж традиційні панелі з тієї ж кількості світла.

Дослідники сподіваються, що в майбутньому їхні "революційні" панелі дадуть змогу скоротити потребу в спеціалізованих сонячних електростанціях. Ба більше, приватна компанія Oxford PV, створена на базі університетської дослідницької групи, вже виробляє перші комерційні продукти з використанням цієї технології.

"Цього року починається перехід від лабораторій до промисловості", — зазначив професор Генрі Снайт.

Джерело матеріала
loader