Фермери стримують продажі соняшнику, а переробники — реалізацію олії
Фермери стримують продажі соняшнику, а переробники — реалізацію олії

Фермери стримують продажі соняшнику, а переробники — реалізацію олії

Експортні закупівельні ціни на соняшникову олію виросли в портах України до 1080-1100 $/т.

Як зазначають аналітики GrainTrade, водночас переробники стримують продажі олії, оскільки маржа переробки падає, а ціни на соняшник продовжують зростати внаслідок обмеженої пропозиції.

«Фермери стримують продаж соняшнику в очікуванні зростання цін, оскільки мають достатні обсяги обігових коштів завдяки реалізації ріпаку та пшениці за високими цінами», — додають фахівці.

І пояснюють, що зниження курсу євро відносно долара за два місяці на 3,7% опускає ціни на постачання соняшникової олі європейським споживачам, які були основними покупцями цієї української продукції.

За даними Trading Economics, за місяць середня ціна на соняшникову олію з доставкою покупцям виросла на 6% — до 1228 $/т.

Також фахівці зазначають, що викликане прогнозами скорочення виробництва зростання цін на пальмову олію до 2-річного максимуму підтримує ціни на соняшникову та соєву олію.

Так, грудневі ф’ючерси на пальмову олію на біржі Bursa в Малайзії вчора виросли ще на 2,2% — до 27-місячного максимуму 4486 рінггитів/т, або 1032 $/т (+5,4% з початку тижня) на прогнозах скорочення виробництва в Малайзії та Індонезії, очікуваного збільшення експорту у жовтні – листопаді та нарощування внутрішнього споживання в Індонезії, де з 1 січня 2025 року запроваджується мандат В40 на змішування у пальному 40% біопалива.

Влада Малайзії з 1 листопада підвищує до 10% максимальну ставку мита на експорт сирої пальмової олії вартістю понад 4050 рінггитів/т.

На біржі в Даляні найактивніший контракт на соєву олію вчора виріс на 2,47%, а на пальмову — на 3,48%.

Грудневі ф’ючерси на соєву олію на біржі в Чикаго вчора впали на 0,7% — до 956 $/т на тлі фіксування прибутків після стрімкого зростання на 4,5% за дві сесії.

Джерело матеріала
loader
loader