Імпорт електроенергії: чи дозволить він уникнути відключень
Імпорт електроенергії: чи дозволить він уникнути відключень

Імпорт електроенергії: чи дозволить він уникнути відключень

Імпорт електроенергії: чи дозволить він уникнути відключень

Пояснення дали експерти.

Цієї зими до України можуть знову повернутися відключення світла. Це пов’язане з постійними ударами Росії по енергетичній інфраструктурі України.

Експерти розповіли виданню «Фокус», чи дозволить імпорт електроенергії уникнути відключень.

За інформацією Центру економічної стратегії (ЦЕС), Україна відновила комерційний експорт електроенергії: в останні дні вересня вдалося експортувати близько 0,8 ГВт/год в окремі години, коли попит всередині країни був невеликим.

«Це дуже мало: такий обсяг може виробити Південноукраїнська АЕС за 15 хвилин, якщо працюватиме на повній потужності. У жовтні обсяги експорту зросли і вийшли на показники 2023 року. Експорт електроенергії за кордон — позитивна новина, що свідчить про нормалізацію ситуації в енергосистемі. Якщо ж дефіцит електроенергії в Україні відновиться, експорт можна буде швидко відмінити», — зазначив економіст ЦЕС Максим Самойлюк.

У жовтні ж, за його інформацією, чистий експорт електроенергії на деякий час став позитивним: Україна експортувала електроенергії більше, ніж імпортувала.

У другій декаді жовтня експорт знову став зменшуватися, а імпорт — наростати. У результаті чистий експорт знову став негативним. Звісно, продаж електроенергії може тривати лише за умови відсутності відчутного дефіциту. Тож на зимові місяці прогнозується імпорт електроенергії, який, на жаль, все рівно не дозволить уникнути відключень.

«Ми бачимо вже зараз плани регулятора переглянути граничні ціни на організованих сегментах ринку, щоб зберегти комерційно привабливість імпорту в години пікового споживання, коли очікується найбільший дефіцит. Тому очевидно, що такі рішення будуть середньозважену ціну рухати вгору. За нашими оцінками, на наступний рік, з урахуванням тарифів на розподіл, це від 9 грн за кВт год. А від 9 до близько 11 грн. Якщо говорити про фінальних споживачів ІІ класу напруги, то близько 10 грн 40 коп, залежно від регіону і тарифу на розподіл», — пояснив директор із досліджень аналітичного центру DiXi Group Роман Ніцович.

Нагадаємо, директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко розповів, що вимкнення електроенергії взимку залежатиме, зокрема, й від температури повітря. Він пояснив, які можливі варіанти з вимкненнями враховуючи поточну ситуацію.

Джерело матеріала
loader