Ось чому вагони RegioJet такі погані: Єврокомісія виявила масштабну змову
Ось чому вагони RegioJet такі погані: Єврокомісія виявила масштабну змову

Ось чому вагони RegioJet такі погані: Єврокомісія виявила масштабну змову

Єврокомісія оштрафувала залізниці Чехії та Австрії на 48 мільйонів євро через змову проти RegioJet. Виявилося, що вони роками блокували RegioJet доступ до вживаних вагонів. Про це мовиться в релізі Єврокомісії.

Офіційно: чеська та австрійська залізниці змовилися проти RegioJet

Чеська залізниця (ČD) та австрійська залізниця (ÖBB) довгий час були монополістами у своїх країнах. Однак у 2011 на ринок залізничних перевезень пасажирів на далекі відстані вийшла чеська компанія RegioJet. Щоб конкурувати з ČD та ÖBB, RegioJet значною мірою покладалася на вживані вагони.

Розслідування Комісії виявило, що в період з 2012 по 2016 рік ČD і ÖBB вступили проти RegioJet в змову, щоб зберегти свої позиції на ринку і перешкодити розширенню компанії у Чехії та на міжнародному залізничному маршруті між Прагою та Віднем.

Чеська та Австрійська залізниці координували свої дії в процесах продажу вагонів для далеких пасажирських перевезень, щоб перешкодити RegioJet їх купити. Для RegioJet були особливо актуальними вагони ÖBB через їхню якість та сучасні характеристики. А також тому, що вони вже були схвалені для експлуатації в Чехії.

Однак, як встановила Єврокомісія, ČD та ÖBB:

  • Планували час продажів вагонів ÖBB таким чином, щоб RegioJet не могли їх придбати.
  • Фальсифікували процедури продажу вагонів ÖBB й підлаштовували все так, щоб їх купляла лише ČD.
  • Вагони, у яких ČD не була зацікавлена, теж не хотіли віддавати RegioJet. Тож змовники знайшли третього покупця.

У Єврокомісії зазначили, що перешкоджання розширенню RegioJet є порушенням статті 101 Договору про функціонування ЄС.

České noviny повідомили, що чеська залізниця "принципово не згодна" з винесеним рішенням і відкидає звинувачення. ČD стверджує, що вагони ÖBB "продавалися різним компаніям, завжди за ринковим принципом за найвищою запропонованою ціною".

Тим часом компанія RegioJet підтвердила, що купила у ÖBB близько 70 вагонів, але з певного моменту австрійський перевізник продавав додаткові вагони тільки чеській залізниці, і їх було близько 200.

Речниця RegioJet Олександра Яноушек Костржицова повідомила, що компанія дізналася про змову зі ЗМІ. Вона також оголосила, що тепер компанія клопотатиме про компенсацію збитків.

Європейська комісія тут діє як антимонопольний орган, і якщо вона доведе антиконкурентну поведінку, ми маємо право на компенсацію збитків, про що ми також клопотатимемо,
– сказала вона.

Єврокомісія повідомила, що штраф для ČD склав 31,94 мільйона євро. Австрійська ÖBB пішла на співпрацю зі слідством, через що їхній штраф знизили на 45% замість початкової суми, тобто до 16,7 мільйона євро.

Теги за темою
Чехія Єврокомісія Австрія
Джерело матеріала
loader