"Рука на деякий час втратила рухливість": Буткевич розповів про умови перебування у російському полоні
"Рука на деякий час втратила рухливість": Буткевич розповів про умови перебування у російському полоні

"Рука на деякий час втратила рухливість": Буткевич розповів про умови перебування у російському полоні

Максим Буткевич розповів, що на другий день після потрапляння в полон, дорогою до Луганська, він отримав травму руки від ударів дерев’яним дрючком.

Український правозахисник, журналіст і військовослужбовець ЗСУ Максим Буткевич розповів про травму руки, яку отримав на другий день після потрапляння в полон, стан здоров’я та умови перебування у російському полоні.

Про це Буткевич розповів в інтерв'ю "Громадському радіо".

"Слава богу, здоров’я непогано. Звісно, ні в кого з тих, хто перебував у полоні, здоров’я не буває ідеальне. Але все непогано. Є речі, які треба трішки підрихтувати. Чим власне ми займаємося, й займемось далі. Але нічого, що заважало би швидкому відновленню. Я сподіваюсь, що все буде гаразд. Справді, мені зі здоров’ям пощастило набагато більше, ніж я побоювався попервах там", – зазначив він.

Також Буткевич розповів, що на другий день після потрапляння в полон, дорогою до Луганська, він отримав травму руки від ударів дерев’яним дрючком. Через це рука на деякий час втратила рухливість, однак травма згодом загоїлася, і перелому не виявилося. Наразі він проходить обстеження, щоб дізнатися, чи залишилися якісь наслідки від тієї травми.

Крім того, військовий розповів про своє утримання в колишній виправній колонії №19 на Луганщині, де, за його словами, перебувають усі "засуджені" військовополонені. 

Буткевич відзначив, що умови в колонії були більш придатні для життя в порівнянні з його попереднім перебуванням у СІЗО, коли він ще мав статус військовополоненого.

Також він зазначив, що в полоні змушували працювати. За його словами, роботи для військовополонених переважно були з підтримання побутово-технічного ладу у житловій зоні – прибирання та перенесення вантажів, фарбування бордюрів, ремонт.

"Коли мене і побратимів моїх засуджених доправили туди більше року тому, нам повідомили неофіційно, що роботи є обов’язкові. Не так звані відпрацювання, коли засуджений має відпрацювати, якщо адміністрація вимагає, дві години на тиждень. А от саме робота, яка, звісно, ніде ніяк не оформлювалась. Повідомляли, що за небажання працювати будуть санкції", – розповів Буткевич.

Максим Буткевич, активіст кампанії за звільнення українських політв'язнів, зокрема Олега Сенцова і Олександра Кольченка, був журналістом на каналі СТБ та кореспондентом у ТСН. Співзасновник кількох правозахисних організацій, він пішов захищати Україну в ЗСУ після вторгнення РФ і потрапив у полон у червні 2022 року. За свою діяльність Максим Буткевич отримав відзнаку за захист прав людини.

Джерело матеріала
loader