Удари по енергетиці зменшили приріст ВВП України - німецький економіст
Удари по енергетиці зменшили приріст ВВП України - німецький економіст

Удари по енергетиці зменшили приріст ВВП України - німецький економіст

Удари Росії по енергогенеруючих потужностях України зменшили приріст ВВП України, але не завадили його зростанню.

Про це в коментарі Укрінформу сказав заступник керівника консультативної German Economic Team та керівник проєкту «Low Carbon Ukraine» в інституті Berlin Economics Роберт Кірхнер.

«Негативний вплив є, але це не може зупинити Україну від зростання. Минулого року ми очікували приріст ВВПна рівні 4,6%, але було 3,6%, тобто на 1 процентний пункт менше. Це сталося переважно внаслідок атак на енергетичну систему», - сказав економіст.

Він вважає, що триваючі атаки не завадять українській економіці зростати. Так, експерти German Economic Team, які співпрацюють з українськими колегами з Institut of economic research and policy consulting (Київ), очікують зростання ВВП країни за результатами цього року на 3,6 відсотки, в наступному – на 3,4%.

«Практично такий же рівень», - зазначив Кірхнер.

Він зауважив, що очевидно цієї зими також буде «не тільки темно, але й холодно», втім Україна вже переживала блекаути впродовж зими. Щоправда, визнав економіст, велику частку електроенергії продовжувала виробляти атомна генерація.

Керівник проекту «Low Carbon Ukraine» також відзначив, що енергетика, яка зазнає значних збитків, потребує не лише швидкого ремонту, а й сталої реконструкції відповідно до стандартів енергоефективності та зелених технологій. Він очікує, що цей сектор залучить інвестиції, зокрема німецьких компаній у процесі відбудови.

Як повідомлялося, у липні Національний банк України поліпшив прогноз зростання ВВП на цей рік із 3% до 3,7%, однак погіршив його на 2025 рік із 5,3% до 4,1%.

Теги за темою
Україна Обстріл Економіка ВВП
Джерело матеріала
loader
loader