В Україні зросли ціни на цибулю попри незмінному рівні попиту на ринках
В Україні зросли ціни на цибулю попри незмінному рівні попиту на ринках

В Україні зросли ціни на цибулю попри незмінному рівні попиту на ринках

У чому причина здорожчання цибулі

Якщо порівнювати нинішні ціни з торішніми, то вони на 38% вище. У аналогічний період 2023 року ціна трималась приблизно на рівні 10,5 гривні за кілограм, передає 24 Канал. На ринку цибулі в Україні останнім часом взагалі спостерігається значне зростання цін, що викликано кількома ключовими факторами.

Основна причина зростання цін на цибулю – це низька врожайність. Погодні умови, зокрема аномальна спека влітку та нестабільні опади, негативно вплинули на врожай цибулі. Це спричинило скорочення обсягів виробництва. Серед інших причин: зростання витрат на виробництво, а саме підвищення цін на добрива, паливо та енергію також сприяли збільшенню собівартості виробництва цибулі,
– розповідає керівниця відділу маркетингу львівського гуртового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" Тетяна Попович.

Також війна, що триває в Україні спричинила і додаткові витрати на транспортування та зберігання. Зменшились і площі посівів. Через економічну невизначеність деякі виробники скоротили площі, відведені під цибулю, на користь інших культур.

Попри значне зростання цін, споживання цибулі в Україні залишається стабільним. Це пов'язано з тим, що цибуля є основним інгредієнтом в багатьох стравах, і українці не можуть відмовитися від її використання. Проте за останній рік споживачі можуть купувати менші обсяги або шукати більш доступні варіанти на ринку, такі як імпортована цибуля або продукція нижчої якості.

Важливо Є ризик, що ціни на цибулю продовжуватимуть рости в найближчі місяці, оскільки внутрішня пропозиція залишається обмеженою, вони можуть стабілізуватися ближче до весни, коли на ринку з'являться перші врожаї нового сезону.

Джерело матеріала
loader