Всеукраїнський радіодиктант-2024 25 жовтня — що необхідно, щоб взяти участь
Всеукраїнський радіодиктант-2024 25 жовтня — що необхідно, щоб взяти участь

Всеукраїнський радіодиктант-2024 25 жовтня — що необхідно, щоб взяти участь

У п'ятницю, 25 жовтня, до Дня української писемності та мови, відбудеться Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, який щорічно проводить Суспільне.

Радіодиктант розпочнеться об 11:00. Текст написала письменниця Оксана Забужко, він матиме назву "Магія голосу". Читатиме текст поет і військовий Павло Вишебаба. 

Диктант транслюватимуть на всіх платформах Суспільного — телебаченні, радіо та диджиталі:

  • на хвилях Українського Радіо та Радіо Культура;
  • наживо в ефірі телеканалу та на сайті Суспільне Культура;
  • на YouTube-каналі Українського Радіо;
  • на Facebook-сторінках Суспільного.

Текст радіодиктанту буде оприлюднено в понеділок, 28 жовтня, об 11:00 на сайті Українського Радіо та на сайті Суспільне Культура.

Як надіслати диктант на перевірку

Роботи прийматимуть онлайн та офлайн.

  • Паперового листа потрібно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001.
  • Онлайн свою роботу можна надіслати на скриньку [email protected]. Для цього потрібно сфотографувати або відсканувати написаний текст у форматах jpg, png, jpeg, tiff, pdf.

Після оприлюднення тексту радіодиктанту електронні листи не прийматимуть. Усі надіслані роботи перевірить фахова комісія.

Результати оголосять після того, як всі листи будуть опрацьовані та перевірені комісією. Щоб знати точну дату оголошення результатів, потрібно стежити за новинами Суспільного Мовлення.

Як виникла традиція писати радіодиктант

Команда Українського Радіо 2000 року започаткувала Всеукраїнський радіодиктант національної єдності задля єднання навколо мови. Щорічне проведення радіодиктанту перетворило його на найбільший україномовний флешмоб, який об'єднує українців і знавців української мови по всьому світові.

У 2024 році День української писемності та мови святкуватимуть 27 жовтня. Свято було започатковане в 1997 році указом президента.

  • 9 жовтня Суспільне повідомило, що у 2024 році радіодиктант національної єдності напише українська письменниця Оксана Забужко, а текст читатиме поет, музикант і військовий Павло Вишебаба. 
  • 19 лютого 2019 року Оксана Забужко здобула Шевченківську премію у номінації "Публіцистика, журналістика" за книгу статей "І знов я влізаю в танк".
Джерело матеріала
loader
loader