НАБУ розслідує 60 справ щодо оборонки. Чому результатів немає так довго?
НАБУ розслідує 60 справ щодо оборонки. Чому результатів немає так довго?

НАБУ розслідує 60 справ щодо оборонки. Чому результатів немає так довго?

НАБУ розслідує 60 справ щодо оборонки. Чому результатів немає так довго?

Семен Кривонос зазначив, що в НАБУ не розглядають свою діяльність  під призмою скандалів навколо компаній, а проводять «системну роботу».

Половина державного бюджету йде на сферу оборони, яка має найбільше можливостей для корупції. Тоді як у звіті Національного антикорупційного бюро за перше півріччя цього року йдеться лише про скромні п’ять тисяч бронежилетів, які недопоставила одна приватна компанія. Чому там немає згадок про інші корупційні справи в оборонці та скільки їх взагалі розслідує Бюро, в інтерв’ю ZN.UA розповів директор НАБУ Семен Кривонос, з яким поговорила Інна Ведернікова.

«Сфера оборони — це якраз один із пріоритетів НАБУ. Але розслідування закупівель зброї та, зокрема, всіх оборонних замовлень дуже складні й довготривалі. У справі ТОВ «Оптимумспецдеталь», яка розпочалася 2019 року, на фінальні підозри щодо кінцевих фігурантів вийшли тільки наприкінці 2023-го, якщо не помиляюся», – зауважив Кривонос.

За його словами, це пов’язано з тим, що йдеться про багатоепізодні провадження, до яких залучено багато юрисдикцій, включно з міжнародною допомогою. Крім того, в рамках таких справ проводяться дуже складні експертизи, аби встановити економічні збитки. І такі експертизи можуть тривати роками.

Кривонос розповів, що зараз в НАБУ є понад 60 проваджень щодо оборонної сфери. У підрозділі, який ними займається майже 20 людей. Однак, за словами Кривоноса потрібно ще хоча б з 10 кадрів. Але штат збираються доукомплектовувати вже в процесі.

На питання про те, чи реагує якось НАБУ  на скандал зі «Спецтехноекспортом» ГУР МО, Кривонос відповів, що Бюро «реагує на все». За його словами, Антикорбюро вже має кримінальні провадження щодо держзакупівель «Спецтехноекспорту».

«Їх відкрили до скандалів. Ми взагалі не характеризуємо своєї діяльності крізь цю призму, виконуємо аналітичну роботу, беремо до уваги, якісь речі вже розслідуємо», – додав Кривонос.

Про те, які уроки Семен Кривонос виніс із кризи зі зливами інформації на Банкову і чи розуміє, куди він поведе Бюро читайте в першій частині інтерв'ю «Директор НАБУ Семен Кривонос: «Про те, як НАБУ проходить кризу, треба судити з результату. Ми стали сильнішими».

Джерело матеріала
loader
loader