Пенсіонерам дали надію: на скільки можуть збільшитися виплати у 2025 році
Пенсіонерам дали надію: на скільки можуть збільшитися виплати у 2025 році

Пенсіонерам дали надію: на скільки можуть збільшитися виплати у 2025 році

Зростання пенсій, яке відбулося 2024 у році, практично "з'їла" інфляція. Більшість пенсіонерів опинилися на межі виживання, проте вже у 2025 році є надія на збільшення виплат.

На скільки можуть піднятися пенсії українців наступного року, спрогнозувала старша наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченка в ефірі "Громадського радіо".

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

У державному бюджеті на 2025 рік передбачено кошти для проведення щорічної індексації у березні. При цьому відсотки можливих підвищень стануть відомими лише на початку наступного року.

Демографиня зазначила, що індексація пенсійних виплат залежить від рівня інфляції та зростання зарплат, з яких українці сплачують ЄСВ. При цьому динаміка зарплат має більшу сезонність.

ПФУ. Фото: скрін youtube

За попередніми прогнозами, пенсії українців 2025 року можуть підвищити на 10-12%. При цьому минулого року цей показник був нижчим – 6%.

"Пенсійний фонд публікує статистику щодо середньої зарплати, з якої сплачують ЄСВ, і у другому кварталі відбулося істотне зростання. Тому цілком можливо, що пенсії підвищать на 10-12%", - заявила Лідія Ткаченко.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Дані ПФУ свідчать, що станом на 1 жовтня 2024 року в Україні налічується близько 10,3 мільйона пенсіонерів. Середній розмір виплати становить 5852 гривні.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, ПФУ відмовить в оформленні: хто не зможе вийти на пенсію у 2025 році.

Теги за темою
пенсії
Джерело матеріала
loader
loader