Прокремлівський пропагандист Грем Філліпс отримав тимчасовий притулок у Росії
Прокремлівський пропагандист Грем Філліпс отримав тимчасовий притулок у Росії

Прокремлівський пропагандист Грем Філліпс отримав тимчасовий притулок у Росії

У липні 2022 року Філліпс став першим британцем, проти якого Лондон впровадив санкції через пропаганду.

Британський пропагандист, прибічник Кремля Грем Філліпс отримав посвідку на тимчасовий притулок в Росії. Про це повідомило міністерство закордонних справ РФ.

У 2014 році чоловік почав висвітлювати російську війну проти України, розповідаючи кремлівську версію подій. Він співпрацював з ватажками бойовиків на окупованій Донеччині — Арсенієм Павловим «Моторолою» та Михайлом Толстих «Гіві».

Пропагандисту заборонили в'їзд до України ще 2014 року, однак він продовжив зйомки, порушуючи закон.

У вересні 2022 року поліція Лондона розпочала розслідування щодо Грема Філліпса через оприлюднене ним відео допиту полоненого. Філліпс допитував на Донбасі британського військовополоненого Ейдена Асліна, звинувативши його в найманстві, та опублікував це відео на ютубі.

Як ми повідомляли, Аслін захищав Україну у лавах ЗСУ, однак потрапив до полону під Маріуполем. Його кинули до в’язниці, засудивши до смертної кари. Філліпс записав з ним інтерв'ю у квітні 2022 року. На відеозаписі Аслін закутий у наручники, поранений і відповідає на питання під тиском.

Дії Філліпса викликали резонанс у Великій Британії та осуд з боку громадськості та влади. Зокрема, цей інцидент коментував прем’єр-міністр Борис Джонсон, який назвав розмову Філліпса з Асліном «пропагандистським повідомленням» для Росії. Британці такі дії блогера назвали порушенням Женевських конвенцій щодо ставлення до військовополонених, а влада пригрозила Філліпсу судом за воєнні злочини.

Згодом Ейдену Асліну вдалося вийти з полону та повернутися до Великої Британії. Там Аслін дав свідчення проти пропагандиста. 

Філліпс став першим британцем, проти якого офіційний Лондон впровадив санкції через пропаганду. Це рішення було прийнято у липні 2022 року.

Фото: МЗС Росії

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Росія
Джерело матеріала
loader