Ресторани, готелі та кафе країн Балтії протестуватимуть проти високих податків
Ресторани, готелі та кафе країн Балтії протестуватимуть проти високих податків

Ресторани, готелі та кафе країн Балтії протестуватимуть проти високих податків

Ресторани, готелі та кафе Литви готуються до акції протесту у Вільнюсі наступного четверга проти підвищення податків – подібні акції заплановані в Естонії та Латвії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє LRT.

Евалда Шишкаускене, голова Литовської асоціації готелів і ресторанів, організаторка протесту в Литві, повідомила, що представники сфери гостинності зберуться перед будівлею уряду у Вільнюсі.

Крім того, під час протесту в ресторанах і кафе буде відтворюватися запис, що висвітлює поточну ситуацію в секторі.

"Латвійці протестуватимуть біля Сейму (в Ризі), а естонці – у всіх ресторанах.

Ми всі будемо протестувати одночасно", – сказала Шишкаускене в інтерв'ю BNS.

У той час як естонські ресторани припинять роботу на 20 хвилин, литовські вирішили не наслідувати їхній приклад, оскільки, за словами голови асоціації, це мало б занадто великий вплив на їхній сектор, який і без того перебуває у скрутному становищі.

"Споживання і так різко впало, і якщо ми налякаємо людей, щоб вони закрилися (на час протесту), вони можуть негайно збанкрутувати.

Ситуація настільки жахлива, що ви навіть не можете собі уявити", – сказала вона.

Згідно з офіційною статистикою, сукупні продажі литовських ресторанів, кафе та інших закладів громадського харчування за січень-серпень 2024 року скоротилися на 7,3 відсотка в річному обчисленні до 1,056 мільярда євро, не враховуючи ПДВ.

Ставка ПДВ для закладів громадського харчування була знижена до 9 відсотків у липні 2021 року, щоб допомогти бізнесу, який постраждав від пандемії коронавірусу.

Але на початку цього року вона була знову підвищена до стандартного 21 відсотка.

Як повідомляли, Сейм Литви у липні схвалив поправки до закону про пакування та поводження з відходами, які забороняють використання пластикового посуду у кафе та ресторанах.

Тим часм в Естонії запропонували відмовитись від паперових чеків і рахунків.

Джерело матеріала
loader