У Києві відбулась прем’єра документальної стрічки «Перемоги 118» – про удар Росії по будинку в Дніпрі
У Києві відбулась прем’єра документальної стрічки «Перемоги 118» – про удар Росії по будинку в Дніпрі

У Києві відбулась прем’єра документальної стрічки «Перемоги 118» – про удар Росії по будинку в Дніпрі

У київському кінотеатрі «Жовтень» відбувся прем’єрний показ документальної стрічки «Перемоги 118». Це фільм про багатоповерхівку в Дніпрі, де внаслідок ракетного удару Росії загинуло 46 жителів. Трагедія сталася 14 січня 2023 року.

Стрічку створила Платформа пам’яті «Меморіал»  спільно з відеопродакшеном Агенції «Або». Режисерка Тетяна Комунар вважає важливим досвід співпереживання трагедії під час публічного показу фільму, на якому в кінозалі було більше 60 глядачів.

У Києві відбулась прем’єра документальної стрічки «Перемоги 118» – про удар Росії по будинку в Дніпрі - Фото 1

 Тетяна Комунар

«Я б хотіла, щоб фільм провів глядача через співпереживання втрати до опори. У фільмі герої розповідають про те, як вони знайшли в собі сили пройти через цей трагічний досвід. Тому я називаю цей фільм терапією, бо ми разом з героями шукаємо шлях до зцілення. Ми маємо лікувати свої рани і рани одне одного. І, звісно, ми маємо гучно нагадувати про злочинців, називати їхні імена і вимагати покарання. Стільки, скільки буде потрібно», – каже режисерка Таня Комунар.  

Гостею прем’єрного показу стала одна з героїнь стрічки Анастасія Швець. Вона вижила під час ракетної атаки. Під завалами будинку загинули її батьки подружжя Наталя і Максим Швеці. 

«Участь у зйомках – це була та довга розмова, після якої стає трошки легше. Я вперше дивилася стрічку, і я не очікувала, що вона буде настільки великою, об’ємною, настільки болючою. Важкими для мене були моменти не самого мого інтерв’ю, а ті кадри, які я не бачила. І також важко було у темі загибелі батьків, але цей біль не загоїться ніколи», — каже Анастасія.

У Києві відбулась прем’єра документальної стрічки «Перемоги 118» – про удар Росії по будинку в Дніпрі - Фото 2

Анастасія Швець

Дівчина вважає, що ця стрічка важлива не лише для українців, а й для іноземної аудиторії, якій має стати нагадуванням про те, що Україна стримує війну і потребує підтримки, інакше ця війна стане реальністю всієї Європи.

Експерткою у фільмі виступила Марина Слободянюк, керівниця розслідувань організації Truth Hounds. На показі вона розповідала про розслідування злочину і причетних до нього військових рф. Зокрема, в день анонсування фільму Головне управління розвідки повідомило про те, що в росії ліквідували начальника штабу російської авіаційної ескадрильї Дмитра Голенкова, причетного до удару по багатоповерхівці на Набережній Перемоги, 118 у Дніпрі та інших смертельних атак по цивільних об’єктах в Україні. 

У Києві відбулась прем’єра документальної стрічки «Перемоги 118» – про удар Росії по будинку в Дніпрі - Фото 3

Марина Слободянюк

Наприкінці показу глядачі вшанували хвилиною мовчання всіх, чиє життя забрала та ракетна атака ворога. Співзасновниця Платформи пам’яті Меморіал Гаяне Авакян наголосила, що частина імен загиблих досі не названа. 

«З початку повномасштабного вторгнення росії команда Меморіалу створила 18 документальних фільмів у пам’ять про полеглих захисників України та вбитих цивільних. Ми хочемо продовжувати називати імена і розповідати історії людей, чиє життя обірвала росія, щоб зберегти пам’ять про ціну нашої свободи. Тому ми оголосили про старт кампанії Донат на пам’ять, в якій просимо українців підтримати нас і стати поряд з нами у справі вшанування загиблих», – каже Гаяне. 

У Києві відбулась прем’єра документальної стрічки «Перемоги 118» – про удар Росії по будинку в Дніпрі - Фото 4

Команда Меморіалу планує показ стрічки «Перемоги 118» у Дніпрі та шукає партнерів для показів за кордоном. Для широкої аудиторії стрічка згодом стане доступна на YouTube-каналі платформи пам’яті.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
російська агресія Дніпро
Джерело матеріала
loader