У Мінагрополітики оцінили збитки через обстріли портової інфраструктури
У Мінагрополітики оцінили збитки через обстріли портової інфраструктури

У Мінагрополітики оцінили збитки через обстріли портової інфраструктури


Точну підсумкову оцінку складно назвати, оскільки дані ще оновлюються. Але вже очевидно, що йдеться про $30-40 млн у жовтні.

Під час обстрілу РФ портової інфраструктури Україні в жовтні 2024 року завдано збитків на $30-40 млн. Про це перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький у Медіацентрі Україна 25 жовтня.

За його словами, підсумкову оцінку складно назвати, оскільки дані ще додаються.

Але вже очевидно, що йдеться про десятки мільйонів доларів. Ми попередньо оцінили останній обстріл – це $30-40 млн”, – зазначив чиновник.

Висоцький уточнив, що загальні втрати агросектору від початку війни оцінюють у $82 млрд, а втрати безпосередньо зернового бізнесу – у $500-600 млн.

Він сподівається, що страхування від військових ризиків, яке запровадив уряд, а також реалізують міжнародні приватні компанії, допомагатиме в поточній ситуації.

“Безумовно, всі втрати документуються, фіксуються. Сума, яку агресор має компенсувати, йде вже на сотні мільярдів доларів… Ми впевнені, що все має бути повернуто. Усі ці втрати, кожен мільйон доларів чи 10, 100, 200 тисяч доларів у нас фіксуються за всіма вимогами міжнародного права”, – зазначив заступник міністра агрополітики.

Нагадаємо, російські агресори завдали удару по порту Південний. Внаслідок атаки пошкоджено цивільне судно Paresa під прапором Сент-Кітс і Невіс, яке перевозило 6 тисяч тонн української кукурудзи для експорту.

Як повідомлялося, за даними міністерства розвитку громад, російські атаки на портову інфраструктуру не змогли зупинити роботу Українського морського коридору.



Джерело матеріала
loader