Українські полярники розповіли, як писали національний радіодиктант на "Вернадському"
Українські полярники розповіли, як писали національний радіодиктант на "Вернадському"

Українські полярники розповіли, як писали національний радіодиктант на "Вернадському"

Полярники та полярниці 29-ї Української антарктичної експедиції долучилися до Радіодиктанту національної єдності. Хоч на станції “Академік Вернадський” у цей час була п'ята година ранку, більшість команди писала текст “Магії голосу” разом з Україною та усім світом. Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Полярники розповіли, що для диктанту заздалегідь підготували спеціальні листочки, на яких поставили печатки станції з датою. А в кухаря Назарія Цюпки була навіть тематична ручка - з пінгвіном. Для написання зимівники зібралися в їдальні, де розміщена українська символіка. Усі були вбрані у вишиванки: хтось в традиційні, а хтось в особливі антарктичні, з пінгвінами та китами.

Щоправда, в останній момент озонометристу Сергію Якущенку довелося “переїхати” писати диктант до свого офісу, адже погода зробила йому “подарунок” у вигляді багаторазових вимірювань рівня озону замість традиційних п'яти. Загалом полярники відзначили, що текст був досить складним, але цікавим. Впоратися з непростою пунктуацією дозволило неспішне та виразне читання Павла Вишебаби.

- Троє учасників - лікарка Іванна Котурбаш, кухар Назарій Цюпка та геофізик Олександр Богомаз – відправили свої роботи на перевірку. А деякі зимівники вже зрозуміли, що зробили чимало помилок. Але головне – це відчуття спільності під час написання, адже радіодиктант став одним із символів, що об'єднує українців по всій планеті, - йдеться у повідомленні.

  • До Дня української писемності та мови відбувся Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, який щороку проводить "Суспільне" на своїх платформах. У 2024-му автором диктанту "Магія голосу" стала письменниця Оксана Забужко, а у прямому ефірі його зачитав поет та військовий Павло Вишебаба. 
  • Журналісти Коротко про написали про відомих людей, які взяли участь у радіодиктанті.
Джерело матеріала
loader