В окопах, бомбосховищах, на ТОТ і на Курщині. Дмитро Хоркин і Юлія Шелудько – про те, як писали ювілейний радіодиктант
В окопах, бомбосховищах, на ТОТ і на Курщині. Дмитро Хоркин і Юлія Шелудько – про те, як писали ювілейний радіодиктант

В окопах, бомбосховищах, на ТОТ і на Курщині. Дмитро Хоркин і Юлія Шелудько – про те, як писали ювілейний радіодиктант

Про його особливості, нововведення та атмосферу, яка панувала на локаціях під час його написання «Детектору медіа» розповіли координаторка Радіодиктанту Юлія Шелудько та член правління Суспільного Дмитро Хоркін.

Найбільший україномовний флешмоб цього року  об’єднав українців з усіх куточків країни, долучилась до нього і численна аудиторія закордоном.

«Цього року особливий диктант, і це відчули усі наші глядачі та слухачі. По-перше, текст Радіодиктанту присвячений дуже важливій даті – 100-річчю «Українського радіо», а разом з ним ми святкуємо і 100-річчя заснування радіомовлення в нашій країні. Тому і текст був цьому присвячений. 

По-друге, сам диктант ювілейний – відбувається вже в 25-й раз. Певно, цей інтерес до радіодиктанту підігрітий цим, бо 25 років – це ціле покоління. Ті, хто писали перший радіодиктант у школі, зараз вже дорослі люди, з великою вірогідністю вже їх діти писали цьогорічний Радіодиктант.  І вже пять років поспіль відбувається професійна телеверсія Радіодиктанту національної єдності. На етапі підготовки, а це починається за чотири місяці до події, ми усі деталі телеперегляду, діджитал-споживання пропрацьовуємо, враховуючи їхню специфіку. І мені приємно, що цьогоріч його писали усі – військові, бізнесмени, окремі бізнеси долучались, торгівельні мережі, банки, державні установи. Свого часу Радіодиктант орієнтувався переважно на аудиторію школярів. У нас зникли такі менторські нотки, коли ми усіх повчаємо, цього у нас більше немає», - розповів член правління Суспільного, відповідальний за платформи радіо, телебачення та діджитал Дмитро Хоркін.

Юлія Шелудько, яка писала диктант на одній з локацій, поділилась враженнями від атмосфери на події. «Я була вражена і приємно здивована, що вперше за всі роки, коли ми написали диктант, були овації. Такі гучні, як в театрі. Це було фантастично! Такі емоції там були в бомбосховищі Києво-Могилянської академії. Було дуже холодно, але так емоційно та зворушливо!», - говорить вона.

В окопах, бомбосховищах, на ТОТ і на Курщині. Дмитро Хоркин і Юлія Шелудько – про те, як писали ювілейний радіодиктант - Фото 1

Трансляцію Радіодиктанту на ютуб-каналі «Українського радіо» одночасно дивились 110 тисяч користувачів. А оскільки текст диктанту буде оприлюднено 28 жовтня, то кількість переглядів запису ймовірно збільшиться, припускає координаторка Радіодиктанту національної єдності Юлія Шелудько.

«Якісь цифри про те, скільки людей долучилось до написання ми поки не можемо сказати. Але з огляду на те, скільки запитів було з-закордону на те, щоб просто увікнутися в ефір та показати свою локацію – то можна сказати, що Радіодиктант цього року популярний серед українців», - зазначає вона.

Текст диктанту, написаний письменницею Оксаною Забужко, читав поет та нині військовослужбовець Павло Вишебаба. За словами Дмитра Хоркіна, у цьому був ризик, бо виникали сумніви, чи буде час у військового на підготовку до прочитання Радіодиктанту.

«Чи варто військовослужбовця залучати до Радіодиктанту, оскільки це процес медійний. Чи зможе він бути на усіх трактах, репетиціях, підготовці, чи не буде певних нарікань з боку військовослужбовців, які зараз на позиціях, а він читає у студії. І знаєте, підготовка себе виправдала. Він знайшов невеличкий час, дякуємо командуванню, щоб підготуватись до події, провести цю подію нормально. Як результат, це викликало величезну довіру у військовослужбовців. Навіть у Суджі Курської області військовослужбовці писали диктант. Писали в окопах на Запоріжському напрямку. Це викликало довіру, це фактор єднання. Щирий фактор єднання, тому що українська мова стала ідентифікатором і певною позицією», - розповідає Дмитро Хоркін.

В окопах, бомбосховищах, на ТОТ і на Курщині. Дмитро Хоркин і Юлія Шелудько – про те, як писали ювілейний радіодиктант - Фото 2

«Павло Вишебаба, мені здається, впорався на 100%.  С погляду на те, що він не актор і не вчитель, і не диктор, але він дуже багато готувався, дуже багато зусиль доклав, щоб мегакруто прочитати. Як на мене, то йому це вдалося. Хоча я розумію, що будуть якісь відгуки «швидко» чи «повільно», десь не так наголосив чи інтонував», - додає Юлія Шелудько.

Дмитро Хоркін розповів, що люди вже надіслали свої написані диктанти, і серед них є листи від українців, які опинились на тимчасово окупованих територіях. «У нас є повідомлення з лівобережжя Херсонщини, з Криму, Донеччини, Луганщини, які нам вже надіслали і це не в перший раз, українці, що опинились в окупації. Ми суворо дотримуємось правил безпеки, не оприлюднюємо їх імен, але вони через пошту та різні месенджери нам надіслали свої роботи. Це всепроникний радіозвязок!», - говорить Дмитро Хоркін.

Юлія Шелудько повідомила, що цього року вперше усім учасникам події було запропоновано окрім безпосередньо диктанту написати кілька речень про себе та про те, що їм допомагає вистояти під час війни, що додає стійкості. «Люди вже принесли на Хрещатик, 26 роботи і написали свої історії. Ці історії увійдуть у проєкт, який буде називатися «Щоденники стійкості», і з листопада вже буде в ефірі  «Українського радіо», - розповіла координаторка Радіодиктанту національної єдності.

Фото:  Суспільне, фейсбук-сторінки Юлії Шелудько та Дмитра Хоркіна

 

Читайте також
Як українці писали цьогорічний Радіодиктант національної єдності (ФОТО)
«Нашого голосу більше нікому і ніколи не вимкнути». Медійники — про Радіодиктант національної єдності-2024
25 жовтня — Радіодиктант національної єдності 2024: де слухати, дивитись і куди надсилати текст
Як долучитись до написання Радіодиктанту національної єдності 2024
Суспільне оголосило авторку та читця Радіодиктанту національної єдності 2024
Всеукраїнський радіодиктант національної єдності цього року відбудеться 25 жовтня
Найпопулярніші тексти року про Суспільне на «Детекторі медіа»: «Євробачення», радіодиктант і спорт
Переможці Радіодиктанту національної єдності 2023 отримають подарунки від Суспільного
Жодної помилки в Радіодиктанті національної єдності 2023 не припустилися дві учасниці
Трансляція радіодиктанту на платформах Суспільного об’єднала більше ніж пів мільйона українців
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
Долучитись
Джерело матеріала
loader
loader