Вчені винайшли м’яку сенсорну панель без електрики — розпізнає мультитач та рукописне введення
Вчені винайшли м’яку сенсорну панель без електрики — розпізнає мультитач та рукописне введення

Вчені винайшли м’яку сенсорну панель без електрики — розпізнає мультитач та рукописне введення

Вчені винайшли м’яку сенсорну панель без електрики — розпізнає мультитач та рукописне введення - Фото 1

Дослідники з фінського Університету Тампере розробили першу у світі м’яку сенсорну панель, яка розрізняє силу натискання і працює без електрики.

Поверхня може визначити силу, площу та місце контакту без електрики. Пристрій використовує пневматичні канали, що дозволяє застосовувати його в несумісних з електрикою середовищах, як апарати МРТ тощо. Гнучкі роботи та інші подібні пристрої, котрі застосовуються у медицині та інших сферах, також можуть отримати користь від технології.

Виготовлений повністю з гнучкого силікону, пристрій містить 32 канали, які адаптуються до дотику, кожен із яких має ширину лише кілька сотень мікрометрів. Окрім визначення сили, площі та місця дотику, пристрій достатньо точний, щоб розпізнавати рукописні літери та кілька одночасних дотиків.

Пневматичний пристрій також використовувати в умовах сильного випромінювання або коли треба запобігти іскрам, які можуть виникнути через електричний струм. Гнучкість силікону дозволяє інтегрувати датчики у місця, де неможливо використовувати традиційну жорстку електроніку. Ще одним цікавим застосуванням можуть бути чутливі протези.

«М’які роботизовані руки можна використовувати для заміни сучасних протезів рук, наприклад, на виробничих лініях. Оскільки вони м’які, вони безпечніші, легші та потенційно дешевші у виробництві. Датчики дотику навколо руки також забезпечать делікатніший хват», — каже докторка Вілма Лампінен.

Пристрої, що носяться, з м’яких матеріалів також можна використовувати під час медичної реабілітації. М’якість конструкції покращуватиме комфорт використання порівняно зі звичайними твердими пристроями.

Робота опублікована в журналі Advanced Intelligent Systems.

Джерело:  TechXplore

Вчені винайшли м’яку сенсорну панель без електрики — розпізнає мультитач та рукописне введення - Фото 2
Джерело матеріала
loader
loader