Головний тренер збірної України з футзалу: Після бронзи на ЧС футзал стане популярнішим
Головний тренер збірної України з футзалу: Після бронзи на ЧС футзал стане популярнішим

Головний тренер збірної України з футзалу: Після бронзи на ЧС футзал стане популярнішим

Зовсім нещодавно збірна України з футзалу на чемпіонаті світу в Узбекистані виграла бронзові медалі. У поєдинку за бронзу наші спортсмени не залишили шансів збірній Франції, знищивши її з рахунком 7:1.

Крім успіху в медальному плані, маємо і індивідуальні – Ростислава Семенченка визнали третім кращим гравцем турніру, а Данило Абакшин взагалі виборов срібну бутсу, забивши сім голів.

Головний тренер національної збірної України з футзалу Олександр Косенко поділився з Коротко про своїм баченням того, якою має бути команда у майбутньому, щоб здобувати перемоги на найвищому рівні.

У кожному матчі є моменти, які десь можна підправити

Головний тренер національної збірної України з футзалу Олександр Косенко. Фото: УАФ

Головний тренер національної збірної України з футзалу Олександр Косенко. Фото: УАФ

- Олександре Петровичу, як ви оцінюєте результат збірної на чемпіонаті світу?

- Позитивно оцінюємо. Медалі чемпіонату світу – це, напевно, вперше в історії України. Якщо я не помиляюсь, це вперше, коли Україна в командних видах спорту саме на чемпіонаті світу здобула медалі. Це чудовий результат, я вважаю.

- Чи у всіх поєдинках ваші підопічні зіграли так, як ви, тренер, того бажали? Всі тренерські задумки були виконані?

- Не можна так казати про жоден поєдинок, бо в кожному матчі є моменти, які десь можна підправити, краще зіграти. Якщо брати загалом, то матчі по рахунку і грі – так, задоволені грою. А так, у кожному матчі можна знайти якісь моменти, де можна дискутувати, поправляти і покращувати.

- Які у вас емоції лишились від виграного матчу за бронзу?

- Так, ми усвідомлюємо, що ми - в трійці кращих команд світу. Але я думаю, що справжнє усвідомлення прийде через якийсь проміжок часу. Якщо ми будемо завжди виборювати медалі ЧС, це буде добре. Але та ж Іспанія і Португалія зроблять висновки, і буде тоді все складніше і складніше. Воно і так дуже складно. Хлопці - великі молодці, я не перестаю їм дякувати за їхнє бажання, майстерність, самовіддачу. Тільки час покаже, що ми зробили, і, так скажемо, дай боже, щоб це була планка, яка задасть нам нові цілі і мрії та орієнтири. Тому будемо далі працювати.

- Що, на вашу думку, допомогло досягти такого величезного успіху?

- Все в комплексі. Це і атмосфера, і взаєморозуміння, і стосунки у колективі, і майстерність гравців, і їх технічна підготовка, і можливість прийняття рішень, і тактична підготовка кожного гравця. Все це – в комплексі. Так не може бути, що щось одне привело до такого результату. Комплекс всіх моментів дав такий результат. На мою думку, це повинен бути колектив однодумців, де кожен стояв за кожним не роздумуючи. Дійсно, викладатись за себе і за партнера. І якщо кожен намагатиметься не помилитись, а ще й відпрацювати за партнера. Якщо є команда, дійсно команда, то тільки тоді можна щось здобути.

Багато гравців збірної тепер підпишуть гарні контракти

- Що здобута бронза означає для футзалу?

- Вона означає, що ми - третя краща команда світу. Що вона може ще означати? Я навіть не знаю, як сказати. Це мрія багатьох. Це дійсно здобуття. І я думаю, що це буде поштовх для розвитку футзалу. Відбудеться залучення нових проєктів, залучення дітей, все це дуже важливо для українського футзалу. І для розвитку, і для розуміння того, що в Україні є гравці, які можуть підсилити будь-який чемпіонат у Європі, і іспанський, і португальський. Я думаю, що після цього чемпіонату у нас не один гравець підпише хороший контракт з клубом з Європи. Тому це дійсно дуже важливо.

- Так, ті ж діти, побачивши ці емоції, ці перемоги, забажають піти на футзал…

- Добре, що так висвітлювався цей чемпіонат світу. Багато людей дивилось його. От як змусити дітей займатись чимось? А так вони подивились, побачили ці емоції, що це дійсно вид спорту, який є цікавим, динамічним, видовищним. Тут з м’ячем потрібно багато працювати. Я думаю, що багато дітей потім прийдуть на футзал. І я думаю, що вони потім зможуть піти і у великий футбол, і це буде їм лише на користь. Це їм дасть дуже гарну роботу з м’ячем, корисно для швидкості ніг, розвиває можливість працювати в обмеженому просторі, швидко приймати рішення. Впевнений в тому, що діти мають спочатку йти у футзал, а потім вирішувати, чи йти їм у футбол.

- Як ви вважаєте, якби класно висвітлювали не лише ЧС, а й чемпіонат і Кубок України, футзал в Україні був би популярнішим?

- Футзал висвітлюється добре. Звичайно, на телебаченні не кожен матч транслюють. Хто цікавиться, той знає, що інформація є, і її багато. Але на широкому просторі, для людей, що не сильно знаються на футзалі, то вони дивляться лише такі форуми, як ЧС і ЧЄ. На мою думку, треба ж ще, щоб і картинка була гарна, це теж дуже важливо. Тому було б непогано, якби дійсно транслювалось на телебаченні.

Олександр Косенко впевнений: командний дух - це запорука успіху. Фото: ФБ Futsal Association of Ukraine

Ми всі живемо в атмосфері війни

- Як сильно війна зараз впливає на футзал в Україні?

- Ми всі живемо в цій атмосфері, у якій і вся країна. І ми не можемо відокремити футзал від усього, що зараз коїться в країні. Тому війна вплинула на всіх людей і на все. Ми не є якимось відокремленням. Все це накладає свій негативний відбиток. Але, на мою думку, війна також і об’єднала футзальну спільноту, всі допомагають як можуть. Футзальна спільнота намагається допомагати армії – аукціони влаштовують, купують дрони. Все це є тепер невід’ємною частиною життя.

- Відомо, чи будуть гравці і персонал команди якось винагороджені за такий чудовий виступ? Можливо, премії, подяки?

- Сказали, що будуть. Але ми не знаємо ще, яка це буде премія. Сказали, що вона обов’язково буде, але конкретно не відомо, скільки це буде.

Джерело матеріала
loader
loader