Грузинська опозиція не визнає результати виборів і готується до протестів
Грузинська опозиція не визнає результати виборів і готується до протестів

Грузинська опозиція не визнає результати виборів і готується до протестів

Грузинська опозиція не визнає результати виборів і готується до протестів

ЦВК продовжує підрахунок бюлетенів.

Коаліція грузинських опозиційних партій "Єдність-Національний рух" заявляє, що не має наміру визнавати результати вкрадених виборів і миритися з ними, пише SOVA.

Партії "Єдиний національний рух" та "Коаліція за зміни" заявили, що не входитимуть до Парламенту і не отримуватимуть мандати. Опозиція заявила, що планує організувати акції протесту. Про час та місце проведення акцій опозиційні партії обіцяли повідомити пізніше.

За словами лідера "Нацруху" Тінатін Бокучави, коаліція "Єдність" має намір боротися за повернення європейського майбутнього.

“Сьогоднішні історичні вибори були перемогою грузинського народу та залишаються перемогою грузинського народу. Але ми бачимо, що ЦВК виконала брудний наказ Іванішвілі та оголосила результати, які показують, що олігарх Іванішвілі викрав перемогу у грузинського народу і, таким чином, вкрав європейське майбутнє. Ми не приймаємо результатів вкрадених виборів і ми не збираємося визнавати підсумки вкрадених виборів”, — заявила вона.

За її словами, перемога, здобута грузинським народом, належить не будь-якій одній партії, а країні загалом і опозиції, якій грузинський народ спільно надав мандат довіри.

"Ми боротимемося як ніколи раніше, щоб повернути собі наше європейське майбутнє, і ми не примиримося з результатами вкрадених виборів", — заявила Бокучава.

Її колега, лідер "Коаліції за зміни" Ніка Гварамія також заявив, що його партія не визнає результатів виборів.

"Вибори вкрадені. Відбулася узурпація влади. Це конституційний переворот", — сказав політик.

До партій, які не визнали вибори, приєдналася і "Сильна Грузія". Одна з лідерів коаліції, Анна Долідзе, заявила, що результати не відображають волю грузинського народу.

"Ми обурені тим, що посміла написати Центральна Комісія. Ці цифри суперечать історичним та нинішнім виборам у Грузії, ми боремося за кожен голос, використовуємо всі законні засоби для захисту демократичного та європейського вибору грузинського народу. Ми не збираємося дати змоги відібрати цей вибір нікому" , — наголосила вона.

Заява партії Гахарія "За Грузію" з четвірки опозиційних коаліцій наразі найстриманіша. У партії заявили, що порушення у день виборів вплинули на офіційні дані, але поки не оголошували про невизнання результатів виборів.

Натія Мезврішвілі, заступник голови партії, заявила, що вони мають намір поділитися докладними доказами порушень з місцевими та міжнародними партнерами та спостерігачами.

За даними ЦВК Грузії, в результаті опрацювання 72,3% бюлетенів, на парламентських виборах лідирує проросійська партія олігарха Іванішвілі "Грузинська мрія" з 53% підтримки.

Попередні дані щодо інших суб'єктів — опозиційних партій:

"За зміни" (Гварамія, Мелія, "Гірчі", "Дроа!") - 11,176%;
"Єдність - Національний рух" - 9,847%;
"Сильна Грузія" ("Лело", "Для народу", "Площа Свободи") - 8,998%;
"Гахарія за Грузію" - 8, 222.

"Грузинська мрія" програла вибори у Тбілісі та ще чотирьох великих містах — Руставі, Кутаїсі, Батумі та Цаленджиху.

Раніше опозиція та провладна партія опублікували кардинально різні дані екзитполів.

Джерело матеріала
loader