Обвал цін на нафту: експерти прогнозують суттєвий надлишок "чорного золота" у 2025 році
Обвал цін на нафту: експерти прогнозують суттєвий надлишок "чорного золота" у 2025 році

Обвал цін на нафту: експерти прогнозують суттєвий надлишок "чорного золота" у 2025 році

Міжнародне енергетичне агентство оприлюднило новий звіт, в якому стверджує, що світовий ринок нафти в найближчі роки зіштовхнеться із суттєвим надлишком пропозиції.

Ціни на нафту вже почали падати, досягнувши $74 за барель, внаслідок погіршення прогнозів попиту та геополітичних напружень у регіоні Близького Сходу.

Згідно з даними IEA, незважаючи на побоювання, що Ізраїль може відповісти на ракетні атаки з боку Ірану, постачання нафти продовжується. Відзначається, що стратегічні запаси нафти в промислово розвинених країнах перевищують 1,2 мільярда барелів, а вільні потужності в ОПЕК+ досягли історичного максимуму. Це означає, що ринок, швидше за все, зазнає надлишку, якщо не виникне серйозних перебоїв у постачанні.

Прогнозується, що середньодобовий світовий попит на нафту зросте цього року на 860 тисяч барелів до 102,84 мільйонів, а в наступному році — ще на мільйон до 103,84 мільйонів. Проте цей приріст значно менший, ніж у попередні роки, коли попит зростав на 2 мільйони барелів у 2022–2023 роках.

Ситуація в Китаї, який зменшив попит на нафту, також вплинула на світові тренди. Внесок Китаю у зростання попиту становитиме лише 20% у 2024–2025 роках, порівняно з майже 70% у 2023 році. Уповільнення економічного зростання та перехід на електромобілі у Китаї суттєво вплинули на глобальний попит.

Хоча ОПЕК не очікує надлишку нафти у 2025 році, організація вже третій місяць поспіль знижує оцінки попиту на нафту на 2024 і 2025 роки. IEA вважає, що попит на нафту досягне піку до 2030 року, тоді як ОПЕК прогнозує зростання споживання нафти протягом наступних двох десятиліть.

Джерело: IEA.

Останні новини України:

Також Politeka писала, що буде з гривнею у 2025 році, якщо триватимуть активні бої.

Джерело матеріала
loader
loader