Відповідь Ірану на нічні атаки Ізраїлю: коли її чекати
Відповідь Ірану на нічні атаки Ізраїлю: коли її чекати

Відповідь Ірану на нічні атаки Ізраїлю: коли її чекати

Відповідь Ірану на нічні атаки Ізраїлю: коли її чекати

В Ірану прокоментували удари Ізраїлю по військових об'єктах

Нічна повітряна атака Ізраїлю на іранські військові цілі завдала лише обмеженої шкоди, заявили у суботу в Ірані, пише Reuters.

За даними ізраїльських військових, десятки їх літаків завдали три хвилі ударів по ракетним заводах та іншим об’єктах поблизу Тегерана та на заході Ірану.

Ці удари стали відповіддю на атаку Ірану на Ізраїль 1 жовтня з використанням близько 200 балістичних ракет.

Міністерство закордонних справ Ірану назвало удари "явним порушенням міжнародного права", додавши, що республіка "вважає своїм правом і обов'язком здійснювати законну самооборону від іноземних актів агресії". 

У Міністерстві оборони додали, що Іран "зберігає за собою законне право відповісти у відповідний час". Там також зазначили, що "визнають свою відповідальність щодо миру та безпеки в регіоні".

Ця реакція стала більш зваженою, ніж після попередніх спалахів ескалації.

Замість обіцянок помсти у заяві Іран наголошує на підтримці перемир'я в Газі та Лівані, де ізраїльські війська воюють з ХАМАС і "Хезболлою".

Військові Ірану заявили, що ізраїльські літаки використовували "дуже легкі боєголовки" і завдали ударів по радіолокаційних системах у прикордонних регіонах Ілам, Хузестан і навколо Тегерана.

"Ворожим літакам не дозволили увійти в повітряний простір країни... і атака завдала обмеженої шкоди", – йдеться в заяві Об’єднаного військового штабу Ірану.

Водночас Девід Олбрайт, колишній інспектор ядерної зброї ООН, повідомив, що комерційні супутникові зображення з низькою роздільною здатністю показують, що один з ізраїльських ударів вразив розгалужений військовий комплекс Парчін поблизу Тегерана, пошкодивши три будівлі, у тому числі дві, де змішувалося тверде паливо для двигунів балістичних ракет.

Напруга між Іраном та Ізраїлем швидко зросла після нападу на Ізраїль 7 жовтня 2023 року підтримуваного Іраном ХАМАСу. Існує неабияке занепокоєння щодо розширення цього конфлікту. Загострення конфлікту в Лівані, де Ізраїль веде інтенсивну війну проти головного регіонального союзника Ірану “Хезболли”, ще більше підвищило градус.

Сполучені Штати, які наполягали на тому, щоб Ізраїль не атакував  іранські енергетичні та ядерні об’єкти, приєдналися до інших країн у закликах припинити цикл протистояння між обома країнами.

Водночас, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху у суботу заявив, що Ізраїль обрав цілі в Ірані, виходячи зі своїх національних інтересів, а не відповідно до того, що диктували Сполучені Штати.

Байден сказав, що удари, схоже, вразили лише військові цілі, і додав, що сподівається, що це "кінець загостренню".

Віцепрезидентка США Камала Гарріс, яка сподівається стати наступницею Байдена, перемігши на президентських виборах у США 5 листопада, заявила, що “Сполучені Штати твердо переконані у необхідності деескалації”.

Двоє регіональних чиновників, обізнані з дискусіями в Ірані, повідомили Reuters, що в Тегерані було проведено кілька зустрічей на високому рівні для визначення масштабу відповіді Ізраїлю. Один співрозмовник сказав, що збитки є “мінімальними”, але додав, що постраждали також  кілька баз Вартових Ісламської революції в Тегерані та навколо нього.

Збройні сили Ізраїлю дали зрозуміти, що не очікують негайної відповіді Ірану, заявивши, що заходи безпеки по всій країні не змінилися.

Бені Сабті, експерт з Ірану в Тель-Авівському інституті досліджень національної безпеки, сказав, що ізраїльський удар був спрямований на те, щоб дати Тегерану можливість уникнути подальшої ескалації.

"Ми бачимо, що Ізраїль хоче закрити це питання, передати це повідомлення Ірану, що ситуація вичерпана і вони не хочуть ескалації", – сказав він.

Ізраїль повідомив США перед тим, як завдати удару, але Вашингтон не брав участі в операції, повідомив Reuters представник США. Цілі не включали енергетичну інфраструктуру чи ядерні об'єкти Ірану, наголосив співрозмовник.

Через кілька днів після ударів Ірану по Ізраїлю цього місяця Байден попередив, що Вашингтон, головний спонсор і постачальник зброї для Ізраїлю, не підтримає удар у відповідь по ядерних об’єктах Тегерана і сказав, що Ізраїль повинен розглянути альтернативи атаці на нафтові родовища Ірану.

Арабські держави, розташовані між Ізраїлем та Іраном, особливо стурбовані тим, що використання їхнього повітряного простору може становити небезпеку для них.

Йорданське телебачення з посиланням на джерело в збройних силах повідомило, що повітряний простір країни  був закритий для усіх військових літаків.

Саудівський посадовець також заявив, що повітряний простір Саудівської Аравії не використовувався для удару.

Джерело в регіональній розвідці повідомило, що ізраїльські літаки пролетіли через південну Сирію, видаючи звукові удари поблизу кордону з Йорданією, а потім через Ірак.

Саудівська Аравія, яка налагодила стосунки з Іраном після багатьох років регіонального суперництва і намагалася налагодити відносини з Ізраїлем до війни в Газі, засудила атаку як порушення суверенітету Ірану та міжнародного права.

Очікується, що спроби домовитися про припинення вогню та укласти угоду про звільнення заручників у Газі, що може допомогти охолодити ширший конфлікт,відновляться в Досі, куди учасники переговорів прибудуть в неділю.

Джерело матеріала
loader
loader