Посла Хорватії викликали до МЗС Угорщини через заяву про позицію щодо України
Посла Хорватії викликали до МЗС Угорщини через заяву про позицію щодо України

Посла Хорватії викликали до МЗС Угорщини через заяву про позицію щодо України

Міністерство закордонних справ Угорщини викликало послання Хорватії у відповідь на коментар хорватського міністра Івана Анушича щодо позиції Будапешта щодо України. Візит став наслідком публічних заяв Анушича, які, за словами угорської влади, мають критичний характер щодо угорської політики щодо російсько-українського конфлікту. Про це повідомило угорське видання Telex.

Причиною дипломатичної суперечки стали заяви Анушича на засіданні комітету хорватського парламенту.

Він розкритикував позицію президента Хорватії Зорана Мілановіча, який відмовився відправити хорватських військовослужбовців для участі в місії НАТО для України у сфері безпеки та навчання (NSATU).

Анушич сказав, що це, не беручи участі у військових місіях НАТО, Хорватія стане схожою на Сербію та Угорщину, які публічно підтримують Росію.

«Ми хочемо стати на бік Сербії, Угорщини, які зараз публічно підтримують Путіна? Ми хочемо бути частиною цієї команди і того світу, або частиною світу, до якого ми зараз належимо, західного світу, західних цінностей, західної цивілізації і західної демократії?», – запитав міністр.

У відповідь очільник угорського МЗС Петер Сійярто заявив, що Угорщина прагне кращих відносин з усіма своїми сусідами, включно з Хорватією.

«Саме тому було несподівано побачити, що міністр оборони Хорватії, схоже, обрав новий вид спорту – ображати угорців… Я з усією повагою прошу хорватський уряд не втягувати нас у свої явно гарячі внутрішньополітичні суперечки з президентом», – сказав він.

Сіярто додав, що Угорщина не має жодного стосунку до суперечки між хорватським урядом і главою держави.

«Вони повинні залагодити це між собою і не повинні в майбутньому ображати Угорщину під цим приводом. Я вважаю, що наші двосторонні відносини не виправдовують їхнього втягування нас у цю суперечку», – додав глава МЗС Угорщини.

Джерело матеріала
loader