Серіал «Містер і місіс Малишки»: все пізнається у порівнянні
Серіал «Містер і місіс Малишки»: все пізнається у порівнянні

Серіал «Містер і місіс Малишки»: все пізнається у порівнянні

В іронічному детективі головне — не переплутати іронію з клоунадою.

На каналі «2+2» розпочався показ 16-серійного іронічного детективу «Містер і місіс Малишки» (для стислості — «МММ»). Серіал показують по дві серії у вечірньому праймі. Слово «іронічний» в анонсі відразу попереджає глядачів, що серйозно ставитися до контенту не варто. Але я торік так травмувалася іронічним серіалом «Слідаки» на ICTV2, що заздалегідь приготувалася до серйозного душевного болю від перегляду чергового зразку жанру. Це виявилося правильною тактикою. Кажуть, щоб не розчаровуватися, не треба зачаровуватися. А якщо профілактично загнати очікування в «мінус», то можна навіть приємно здивуватися. Наприклад, що гумор нижче плінтуса в серіалі не є мейнстримом.

Серіал «Містер і місіс Малишки»: все пізнається у порівнянні - Фото 1

 Але зовсім без «голих» жартів не обійшлося

Моє упередження базувалося не лише на поганих відносинах зі «Слідаками», а й на неприхованій алюзії нового серіалу на голлівудський бойовик «Містер і місіс Сміт» 2005 року з Бредом Піттом та Анджеліною Джолі. Насправді з такою назвою та зі схожими героями — шпигунами та найманими вбивцями — в Америці вийшов не тільки фільм, а й два серіали, у 1996 та 2024-му. Але то так, дрібний додаток. Бо перші асоціації виникають саме з Джоліпіттами, які прославили посередній комедійний екшн бурхливим романом на знімальному майданчику. Що з цього могло органічно вписатися в сучасні українські реалії? Хіба що багатий асортимент американської зброї, яку використовували герої. Та й те на фронті, а не в кіно.

Серіал «Містер і місіс Малишки»: все пізнається у порівнянні - Фото 2

 Джоліпітти по-українськи

На щастя, далі поверхневих паралелей з оригіналом автори серіалу не пішли. Головні герої «МММ» — колишні оперативники-напарники Олександр і Марія Малишки, які після звільнення з небезпечної роботи стали конкурентами. Він подався у слідчі, вона — в адвокатки. Клієнти у подружжя часто одні й ті самі, тільки Олександр шукає докази вини, а Марія, навпаки, рятує підозрюваного. В особистому житті пару пов’язує щире кохання та донька-підліток, яка додає клопоту обом батькам. А загалом усі три члени родини Малишків один одного варті, бо вони розумні, кмітливі та не схильні до рефлексій. Кожна серія присвячена одній кримінальній справі, а горизонтальний розвиток сюжету забезпечує спільний таємничій ворог та оточення героїв. Тут у подружжя окрема конкуренція за рівень проблем, які влаштовують їм добрі знайомці. На боці Олександра виступає власниця борделю Карина та підлеглий Кирило, Марією опікується колега-адвокат Єгор.

 Оперативник См’ятко на все готовий заради шефа

Усі другорядні персонажі серіалу певною мірою карикатурні, але за межі виходить тільки напарник слідчого Кирило См’ятко. Це типовий дурень, що платонічно закоханий у шефа й готовий заради нього на будь-що. Може на дереві висіти добу, а може викрасти людину та з якогось дива роздягнути її до трусів. З одного боку, витівки См’ятка штовхають сюжет, адже без вірного Санчо Панси харизматичний і врівноважений головний герой навряд чи згенерує таку кількість кумедних ситуацій. Але, з іншого, його кривляння дратують. Як і творці згаданих уже «Слідаків», автори «Малишків» у якийсь момент переплутали іронію з клоунадою. Хоча, на відміну від першого, в «МММ» справжня іронія все ж є.

 Малишки суворо розділяють роботу та дім

Наприклад, серіал від душі стібеться над кіношними штампами про сімейне щастя.

— Ну, що будемо робити у спільний вихідний? — обіймає Олексій Марію зранку.

— Може, сходимо в кіно, прогуляємося «пейзажкою»? — замріяно пропонує та.

— Або замовимо піцу та подивимося серіал…

— Або, може, по магазинах сходимо…

— Тільки спочатку… — з придихом відповідає Олексій і збирається широким жестом змахнути з кухонного стола посуд, щоб посадити на нього дружину. Але потім обережно прибирає склянки, бо шкода. Еротичну сцену перериває телефонний дзвінок із роботи. Ну, звісно, на екрані все ж таки не Пітт із Джолі.

Серіал «Містер і місіс Малишки»: все пізнається у порівнянні - Фото 3

 Замість сексу буде робота

До плюсів серіалу можна записати непогану гру виконавців головних ролей, особливо 13-річної Поліни Громової, яка грала Малишко-молодшу. Це донька акторки та телеведучої Даші Трегубової.  Дівчина взагалі не фальшивить, тож маємо в перспективі нову зірку.

До речі, сама Даша Трегубова в серіалі теж є. І також добре впоралася зі своєю роллю проблемної сусідки Малишків — уже згаданою власницею борделю. Цей образ легко міг перетворитися на жіночий варіант Кирила См’ятка, але акторка якось примудрилася не переграти. Принаймні в перших серіях, які є в наявності.

Серіал «Містер і місіс Малишки»: все пізнається у порівнянні - Фото 4

 Поліна Громова з кіношною та реальною мамою

Найслабшим місцем серіалу є його детективна складова. Справа навіть не в тому, що злочини та процес їхнього розкриття виглядають висмоктаними з пальця. В іронічному детективі жертва має право померти від алергії на кімнатну герань, а злочинець — бути затриманим за допомогою ананаса. Проблема в тому, що за розслідуванням доволі важко стежити. По-перше, розгадку шукають дві суперницькі «фірми», тому пазл складається якось хаотично. По-друге, особистим стосункам Малишків приділяється так багато уваги, що в середині забуваєш, над якою справою вони працюють. Злочинця урочисто затримують, а глядач лупає очима. Хто це взагалі такий?

Серіал «Містер і місіс Малишки»: все пізнається у порівнянні - Фото 5

  Якщо на столі стоїть ананас, він обов’язково вистрелить

Тут раджу розслабитися та вдаватися в обставини справи в міру можливостей. Адже головне не те, хто злочинець, а хто з Малишків виграв цього разу. І хто, відповідно, буде мити посуд і відвозити дитину до школи. Адже гра у подружжя йде на побутові бонуси. За дотриманням гендерної рівності серіал стежить пильно. Домашні обов’язки Олексій із Марією ділять суворо навпіл, а готує взагалі чоловік, бо йому це подобається.

Додам, що події в детективі, як у старі добрі часи «серіалів на експорт», відбуваються невідомо де і невідомо коли. До нашої буденності можна притягнути хіба що згадку в одній із серій волонтера, що займається якоюсь абстрактною «гуманітаркою», або зрозумілу лише киянам «пейзажку» (Пейзажна алея в Києві — «ДМ»). Утім, розкішні авто, якими розсікають головні герої, включно з дурнуватим См’ятком, зводять будь-який зв’язок із реальністю нанівець. Це ж як поліціянтам удалося назбирати на «рендж ровер» і «фіат»? Хоча, можливо, вони отримують солідну пенсію по інвалідності, як деякі українські прокурори. Але про це в серіалі не розповідають, тому обійдуся без інсинуацій.

Серіал «Містер і місіс Малишки»: все пізнається у порівнянні - Фото 6

  Пенсії вистачило тільки на «фіат»

Отже, що у підсумку. Як самостійний витвір мистецтва серіал «Містер і місіс Малишки» має вельми сумнівну цінність. А от у комплекті зі «Слідаками» може зайти. Врешті решт усе в цьому світі пізнається у порівнянні. Але у випадку серіалів ми хоча б маємо свободу вибору — отримувати цей досвід або ні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader
loader