Військовий експерт Іван Ступак - про війну восени, підготовку ЗСУ до зими та наступ ворога
Військовий експерт Іван Ступак - про війну восени, підготовку ЗСУ до зими та наступ ворога

Військовий експерт Іван Ступак - про війну восени, підготовку ЗСУ до зими та наступ ворога

Зима, що наближається, неминуче вносить зміни в бойові дії на фронті.

Про особливості ведення війни взимку журналіст Коротко про дізнавався у військового експерта Українського інституту майбутнього Івана Ступака.

Мороз не обирає, українська армія чи російська

Експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак. Фото: ФБ Івана Ступака

– Як зима вплине на бойові дії? І взагалі вона їх активізує чи, навпаки, – гальмує?
- Загалом, зима для української армії звична – третю зиму ведемо війну. У масштабі всієї операції, гадаю, немає великої різниці. Поки восени буде погана погода, то й нам, і росіянам буде складно вести бойові дії. До того ж, для нас складніше, бо вони наступають. Вони будуть використовувати легку техніку – баги, мотоцикли та інше. А коли промерзне земля, знову почнуть використовувати важку бронетехніку. Але загалом мороз не обирає, українська армія чи російська.
- Відсутність «зеленки» якось позначиться?
- Звісно! Це означає, що не буде додаткового маскування. З безпілотника все проглядатиметься наскрізь. Це і погано, і добре. Причому те, що погано для противника, то добре для нас. Погано, що не можна буде сховатися за "зеленкою", а добре - противника буде видно краще. А з урахуванням того, що зараз ми перебуваємо у стратегічній обороні, то логічно, що у бійців ЗСУ більше можливостей для маскування, ніж у ворога, що наступає.

Крім цього, в тепловізори краще буде видно солдатів як наших, так і російських. Питання - як ми можемо до цього адаптуватися? Є спеціальні теплоізоляційні пончо, які приховують теплове випромінювання тіла та роблять солдата невидимим.

- Наскільки ми й противник готові до холодів? Адже невдачі зимових військових кампаній часто пояснюють тим, що одна армія була стійкішою до морозів, ніж інша.

- Ми готові, проблем із постачанням теплого одягу та інших необхідних предметів для захисту від морозу не фіксується. Такого авралу, який був 2022 року, – не буде. Але й противник готується до зими відповідно.

Впливати на бої може навіть тонкий сніг

- Морозна погода якось впливає на використання дронів? Говорять, що головна проблема дронів – це літієві батареї, які набагато гірше тримають заряд на холоді.

- Звичайно, погодні умови обмежать використання БпЛА. Це і справді літієві батареї, і погодні умови. А якщо буде сильний вітер, сніг чи туман, то їх не можна буде використовувати повною мірою. І це – мінус для нас. Тому що росіяни мають більше артилерії, якою вони компенсують брак дронів.

- Але погода також впливатиме і на точність роботи російської артилерії?

– А вони беруть не точністю, а кількістю пострілів. Один не влучив, десятий потрапить. З іншого боку, ефективність розвідки дроном із повітря взимку зростає. Влітку листя на деревах приховує те, що знаходиться під ним. Сніг, особливо тонкий, може видати розташування позиції, укриття, склади - взимку з повітря чітко видно сліди на землі.

- А використання бронетехніки збільшиться? Адже земля замерзне, і прохідність польових доріг стане кращою.

- Так, узимку можливості бронетехніки зростають. Ґрунт промерзає і тримає її добре. Але у разі сильного снігопаду рух навіть гусеничних машин пересіченою місцевістю також може бути утруднений.

Проблем для солдата взимку відчутно додається

- Це правда, що взимку складніше використовувати авіацію, оскільки нелітна погода взимку буває частіше, ніж улітку?

– Ні, це не так. Нинішні літаки – всепогодні і пристосовані до різних погодних режимів. Хіба тільки ураган якийсь, але такі погодні катаклізми у нас рідкісні.

– Яка головна загроза для солдата взимку?

- Заснути в окопі і не прокинутися, замерзнути. Потрібно постійно рухатися, а це привертає увагу противника, його снайперів. Тобто проблем для солдата взимку відчутно додається.

- На яких напрямках росіяни можуть наступати цієї зими?

- Куп'янський напрямок в Україні та Курська область у Росії. Вже відомо, що перед російською армією поставлено завдання вибити нас із території Росії до 1 лютого 2025 року. Але президент Зеленський сказав, що нам слід утримувати ці території. Питання лише в тому, чи є у нас ким і чим їх утримувати.

На тему

"Генерал мороз" в історії

Зима неодноразово впливала на результативність військових кампаній у світі. Варто згадати похід Наполеона 1812 року у Росію чи битву за Москву 1941 року. Тоді одна армія воювала у звичних зимових умовах, а інша - зіткнулася з ними вперше.

Наприклад, вважається, що Червона армія чи російська імператорська нібито були звичніші до війни у ​​сильні морози і тому традиційно перемагали взимку. Але в 1939 році СРСР вторгся до Фінляндії, і з'ясувалося, що він також може програвати через негоду та клімат. Радянські невдачі першого етапу « Зимової війни » багато хто пояснює тим, що радянським солдатам довелося битися з фінами, для яких цей клімат був нібито звичнішим. Експерти сперечаються, чи наскільки звичними були морози для цих армій, чи мали місце недостатнє матеріальне забезпечення та підготовка.

Теги за темою
Збройні сили України
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader