ЄС відтермінує впровадження закону, який змінює правила постачання сої з України
ЄС відтермінує впровадження закону, який змінює правила постачання сої з України

ЄС відтермінує впровадження закону, який змінює правила постачання сої з України

Рада Європейського Союзу підтримала позицію Єврокомісії щодо відтермінування на 12 місяців впровадження поправки до регламенту ЄС про вирубування лісів.

Як говориться у повідомленні Ради ЄС, це відтермінування дозволить третім країнам, державам-членам, операторам і трейдерам підготуватися до виконання своїх зобов’язань. Зокрема, документ вимагає від постачальників какао, кави, сої, пальмової олії, деревини, каучуку та яловичини довести, що їхні товари не пов’язані з вирубуванням лісів, у обмін на доступ до ринку ЄС.

Регламент про вирубування лісів уже набув чинності з 29 червня 2023 року, а його положення мають застосовуватися з 30 грудня 2024 року. Рада погодилася з пропозицією ЄК перенести дату застосування регламенту на один рік.

У разі погодження документу Європарламентом указані зобов’язання будуть встановлені з 30 грудня 2025 року для великих операторів і трейдерів, а також з 30 червня 2026 року — для мікро- та малих підприємств.

Тепер документ відправили на розгляд Європарламенту, після ухвалення яким він набуде чинності. 

Водночас європейські природоохоронні групи висловили обурення поправкою, пише Euronews.

Представниця Офісу європейської політики Всесвітнього фонду природи Анке Шульмейстер-Олденхов звинуватила уряди в тому, що вони ставлять компанії, які доклали зусиль для дотримання закону, в невигідне становище та ігнорують погляди громадян, які взяли участь у другій за кількістю підписок громадській консультації ЄС.

Понад 200 екологічних і правозахисних груп звернулися до законодавців із попередженням, що відстрочка закону означатиме «значний підрив довіри до ЄС як світового лідера у боротьбі зі зміною клімату, втратою біорізноманіття та порушеннями прав людини».

Водночас зазначається, що лідери основних політичних груп у Європейському парламенті погодилися раніше прискорити поправку без обговорення на етапі комітету — цей крок, ймовірно, обмежить можливості для будь-якого подальшого послаблення закону.

Джерело матеріала
loader
loader