Хорватія передасть Україні 60 танків і БМП
Хорватія передасть Україні 60 танків і БМП

Хорватія передасть Україні 60 танків і БМП

Загреб домовився з Берліном в обмін на 50 Leopard 2A8 передати вже наявну бронетехніку Києву.

Влада Хорватії планує передати в Україну 30 танків типу М-84 та 30 БМП М-80 в обмін на 50 нових танків Leopard 2A8, які вона планує придбати в Німеччини. Міністри оборони Хорватії та Німеччини Іван Анушич та Борис Пісторіус підписали у Берліні протокол про наміри, який стане першим кроком у закупівлі техніки. Про це повідомляє міноборони Хорватії.

Німеччина запросила Хорватію приєднатися до спільної програми закупівель основного бойового танка Leopard 2A8, найсучаснішої версії виробництва провідного європейського виробника озброєння Rheinmetall..

За словами Анушича, така модель закупівлі “підходить для всіх залучених сторін – Хорватії, ФРН та України”.

Крім того, з суми, яку Хорватія має сплатити за нові Leopard 2A8, видалять вартість техніки, яку Загреб передасть Україні.

Хорватська армія сьогодні має близько 70 танків М-84. Заміна їх новими Leopard 2A8 вважається вирішальною для модернізації Збройних сил Хорватії.

Офіційне рішення щодо багаторічного фінансування цього проєкту уряд має ухвалити до середини листопада. Тоді стане відома остаточна вартість покупки Leopard та інші подробиці.

M-84 — югославський основний бойовий танк третього покоління. М-84 перебуває на озброєнні в Боснії і Герцеговині, Кувейті, Македонії, Словенії, Сербії та Хорватії.

M-80 — гусенична бойова машина піхоти югославського виробництва, що випускалася з 1980-х років до розпаду країни в 1990-х роках. Розроблена для заміни застарілого бронетранспортера M-60P.

Нагадаємо, президент Хорватії Зоран Міланович відмовив у наданні дозволу на участь армії країни в заходах НАТО з підтримки безпеки та підготовки України.



Теги за темою
Україна Німеччина
Джерело матеріала
loader
loader