Кінофестиваль Ukraina! 9 Festiwal Filmowy оголосив переможців
Кінофестиваль Ukraina! 9 Festiwal Filmowy оголосив переможців

Кінофестиваль Ukraina! 9 Festiwal Filmowy оголосив переможців

Головну нагороду розділили фільми «Степне» та «Редакція» (конкурс художніх фільмів), «Сентиментальна подорож до планети Параджанова» (конкурс документальних фільмів) та «Чисте небо» (конкурс короткометражних фільмів).

27 жовтня у Варшаві завершився 9-й кінофестиваль Ukraina! Festiwal Filmowy. Під час церемонії гала-закриття були оголошені переможці. Про це повідомила пресслужба заходу.

Головний приз цьогоріч розділили «Степне» Марини Вроди та «Редакція» Романа Бондарчука.

Журі (Агата  Бузек, Анна Малішевська, Єжи Капусцінський) обґрунтовують свій вибір так: «Фільм "Степне" режисерки Марини Вроди  вразив драматургічною  точністю та кінематографічною поетичністю розповіді про світ, який неминуче відходить у небуття - приречений часом. Багатошарова, глибоко людяна історія чутливо розглядає травми поколінь і ставить питання про те, чим насправді є розвиток».

Кінофестиваль Ukraina! 9 Festiwal Filmowy оголосив переможців - Фото 1

«На противагу цьому, фільм "Редакція" режисера Романа Бондарчука — блискуча сатира на сучасний світ, що перебуває в хаосі. Фільм захопив нас своєю свіжістю та сміливістю. Зокрема, ми оцінили вільне використання декількох кінематографічних жанрів як засіб оповіді  про апокаліпсис абсурду», — зазначили члени журі.

Кінофестиваль Ukraina! 9 Festiwal Filmowy оголосив переможців - Фото 2

Відзнаку також отримали «Сірі бджоли»режисера Дмитра Моісеєва та «Назавжди, назавжди» режисерки Анни Бурячкової.

Роботу Тараса Томенка «Сентиментальна подорож до планети Параджанова»визнали найкращим документальним фільмом.

«Головну нагороду отримав фільм Тараса Томенка "Сентиментальна подорож до планети Параджанова", побудований на межі між реальністю та уявою, який запрошує нас у глибоку подорож до світу, сповненого творчості, болю та нестримної свободи. На думку журі, цей фільм виходить за межі традиційної документалістики», — пояснили своє рішення журі (Ельвіра Нєвєра, Кася Кучинська, Женя Клімакін).

Кінофестиваль Ukraina! 9 Festiwal Filmowy оголосив переможців - Фото 3

Відзнаку журі отримали режисери Тетяна Дородніцина та Андрій Литвиненко за картину «Все має жити»: «Це фільм про силу духу, небайдужість, співпереживання та доброту. Його героїня руйнує стереотипи, любить свою країну, людство і всіх беззахисних істот — мовчазних жертв російської війни проти України».

Стрічка «Чисте небо» Мацея Кундери перемогла у конкурсі короткого метру «за чудово реалізований документальний фільм з гострою достовірністю, що розповідає про двох молодих героїв Вову та Рому, які живуть у прифронтовому містечку».

Кінофестиваль Ukraina! 9 Festiwal Filmowy оголосив переможців - Фото 4

Журі (Римма Зюбіна, Павел Нарожнік, Ришард Язвінський) також відзначили три короткометражні роботи: «Ми вдома» Романа Краснощока, «Пострижини» Ганни Баути-Янковяк та «Несміяна» режисерки Юлії Лиманської.  

Найкращим художнім ігровим фільмом за рішенням глядачів стала стрічка Аркадія Непиталюка«Уроки толерантності», а найкращим документальним — «Кипарис» Миколи Носка. 

Кінофестиваль Ukraina! 9 Festiwal Filmowy оголосив переможців - Фото 5

Кінофестиваль Ukraina! 9 Festiwal Filmowy оголосив переможців - Фото 6

Ukraina! Festiwal Filmowy продовжиться в онлайн-форматі на платформі megogo.pl з 1 по 17 листопада. Водночас до грудня фестиваль також покажуть у Кракові, Вроцлаві, Познані та Ґдині.

Раніше у Польщі пройшов 40 Варшавський міжнародний кінофестиваль. Серед шести українських фільмів два з них здобули особливі відзнаки.

Фото: постер фестивалю

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader