NASA представило прототип телескопа для космічного детектора гравітаційних хвиль
NASA представило прототип телескопа для космічного детектора гравітаційних хвиль

NASA представило прототип телескопа для космічного детектора гравітаційних хвиль

Місія LISA, спільне підприємство NASA та ESA, досліджуватиме гравітаційні хвилі за допомогою космічної групи оснащених лазером космічних апаратів. Було виявлено прототип телескопа, що свідчить про значний крок до очікуваного запуску місії у 2030-х роках.

NASA представило повномасштабний прототип для шести телескопів, знаменуючи значний крок у напрямку виявлення гравітаційних хвиль із космосу протягом наступного десятиліття. Ці хвилі, або брижі в просторі-часі, створюються космічними подіями, такими як злиття чорних дір.

Цей проект, відомий як Лазерна інтерферометрична космічна антена (LISA), є результатом співпраці Європейського космічного агентства (ESA) і NASA. LISA використовуватиме лазери для вимірювання надзвичайно точних відстаней — аж до пікометрів, або трильйонних часток метра — між трьома космічними кораблями, розташованими у масивному трикутнику, кожна сторона якого охоплює близько 1,6 мільйона миль (2,5 мільйона кілометрів).

Місія LISA (лазерна інтерферометрична космічна антена) очолюється ESA (Європейським космічним агентством) у партнерстві з NASA для виявлення гравітаційних хвиль за допомогою лазерів для вимірювання точних відстаней — аж до пікометрів, або трильйонних часток метра — між трьома розподіленими космічними кораблями. у величезній конфігурації, більшій за Сонце. Довжина кожної сторони трикутника складатиме майже 1,6 мільйона миль, або 2,5 мільйона кілометрів.

Прототип телескопа LISA проходить перевірку
Прототип телескопа LISA проходить перевірку після доставки в затемненій чистій кімнаті NASA Goddard 20 травня. Весь телескоп виготовлено зі склокераміки бурштинового кольору, яка стійка до змін форми в широкому діапазоні температур, а поверхня дзеркала покрита покриттям. в золоті. Авторство зображення: NASA/Денніс Генрі

«Подвійні телескопи на борту кожного космічного корабля будуть як передавати, так і приймати інфрачервоні лазерні промені для відстеження своїх супутників, і NASA постачає всі шість з них для місії LISA», — сказав Райан ДеРоза, дослідник Центру космічних польотів імені Годдарда NASA в Грінбелті, штат Меріленд. «Прототип під назвою Телескоп Engineering Development Unit буде керувати нами, коли ми працюватимемо над створенням апаратного забезпечення для польоту».

Телескоп Engineering Development Unit, який був виготовлений і зібраний компанією L3Harris Technologies у Рочестері, Нью-Йорк, прибув до Годдарда в травні. Основне дзеркало вкрите золотом, щоб краще відбивати інфрачервоні лазери та зменшувати втрати тепла від поверхні, що піддається впливу холодного простору, оскільки телескоп працюватиме найкраще, коли температура близька до кімнатної.

Прототип повністю виготовлено зі склокераміки бурштинового кольору під назвою Zerodur, виготовленої компанією Schott у Майнці, Німеччина. Цей матеріал широко використовується для дзеркал телескопів та інших застосувань, що вимагають високої точності, оскільки його форма дуже мало змінюється в широкому діапазоні температур. Запуск місії LISA заплановано на середину 2030-х років.

Джерело матеріала
loader