Допомога на оплату комунальних: хто може звернутися за субсидією
Допомога на оплату комунальних: хто може звернутися за субсидією

Допомога на оплату комунальних: хто може звернутися за субсидією

Допомога на оплату комунальних: хто може звернутися за субсидією

Це стосується не тільки осіб, які зареєстровані в житловому приміщенні.

Українці, які не мають достатньо коштів для оплати комунальних послуг в повному обсязі, можуть звернутися за призначенням житлової субсидії.

Така допомога надається домогосподарству, якщо родина сплачує за комунальні послуги більше, ніж визначений для неї обов’язковий платіж. Такий платіж розраховується індивідуально для кожного домогосподарства і залежить від середньомісячного сукупного доходу на одну особу. Також мають значення майновий стан домогосподарства  і норми споживання.

Видання «На пенсії» розповіло, хто може звернутися за призначенням субсидії та чи може вплинути на це наявність боргів.

За призначенням субсидії може звернутися:

  • одна людина з тих, хто зареєстрований у житловому приміщенні;
  • людина, яка орендує житло на підставі договору оренди;
  • внутрішньо переміщена особа, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні, навіть без укладання договору оренди;
  •  представник недієздатної особи або неповнолітньої дитини;
  • індивідуальний забудовник, якщо будинок не прийнято в експлуатацію, але плата за житлово-комунальні послуги вже нараховується.

Чи дадуть субсидію з боргами за комуналку

Якщо є борг за комуналку в розмірі понад 680 гривень, субсидію вам не призначать. Щоб отримувати субсидію, треба або сплатити весь борг, або укласти договір про реструктуризацію (розстрочення) заборгованості.

Укласти такий договір можна на:

  • опалення та гарячу воду;
  • централізоване водопостачання та каналізацію;
  • управління будинками та прибудинковими територіями;
  • вивезення побутових відходів.

Щоб укласти договір, треба звернутися до компанії, яка надає послуги. Необхідно подати заяву і комплект документів, зокрема паспорт, картку платника податків, документ, що підтверджує право власності на житло.

Якщо особа вказала в заяві чи декларації недостовірну інформацію чи не повідомила про обставини, що впливають на перегляд права на призначення житлової субсидії, то її можуть змусити повернути допомогу. Нагадаємо, як діяти, коли ПФУ (або інший орган, куди було подано декларацію) пропонує повернути бюджетні кошти добровільно, а у особи складне матеріальне становище.

Джерело матеріала
loader
loader