Вибори президента США: все, що про них потрібно знати
Вибори президента США: все, що про них потрібно знати

Вибори президента США: все, що про них потрібно знати

До виборів президента США залишилося менше двох тижнів. Обрання глави держави в Америці відбувається не прямим шляхом, а через систему виборщиків. Що потрібно знати про цей заплутаний процес - у матеріалі Коротко про.

Хто лідирує перед виборами

Опитування, проведене Washington Post-Schar School, показало, що Дональд Трамп практично повністю зрівнявся з Камалою Гарріс в так званих штатах, що «вагаються», де і вирішуватиметься питання про те, хто стане наступним господарем Білого дому. Трамп та Гарріс зрівнялися і на національному рівні - по 47% у кожного. Більшість опитувань перед цим показували незначну перевагу Гарріс у середньому по країні.

Згідно з опитуванням Reuters/Ipsos від 21-22 жовтня, Гарріс може розраховувати на 46% голосів виборців, а Трамп - на 43%. Це свідчить про надзвичайну напруженість боротьби між кандидатами. Так як Гарріс лідирує в межах похибки.

Коли відбуваються вибори

Вибори президента завжди припадають на вівторок після першого понеділка листопада. На цей раз це 5 листопада. Чому вівторок?

Вівторок було встановлено як день президентських виборів 1845 року. У середині XIX століття США були аграрною країною, і в той час фермерам доводилося на конях і возах діставатися найближчої виборчої дільниці, яка іноді розташовувалась на відстані багатьох кілометрів від їх ферм. Субота була робочим днем, неділя - день ​​відвідування церкви, і мандрувати було не з руки, а середа - базарний день. Найзручніше було у вівторок.

Хто може голосувати

За законом, право голосу мають усі громадяни США віком від 18 років, які не відбувають термін ув'язнення.

Як відбуватиметься голосування

У день виборів – 5 листопада - голосують усі громадяни 50 штатів. Зареєструватись для участі у виборах потрібно було до 19 вересня або подати заявку на відкріплення, якщо людина бажає голосувати не в своєму рідному штаті.

Залежно від штату виборчий бюлетень міститиме імена кандидатів на пост президента, а також імена делегатів, які представлятимуть кожен штат. Ці делегати є частиною непрямої виборчої системи США.

Хто обирає президента

Незважаючи на те що Сполучені Штати відомі як головна демократія світу, американська виборча система досить заплутана, а вибори є непрямими.

Система виборів у США – двоступінчаста. Спочатку в кожному штаті проходять вибори у вигляді звичайного голосування, а потім за їхніми результатами формуються голоси так званих виборщиків, які і визначають кінцевого переможця.

Саме від них залежить результат всього процесу. Виборщики – це люди, які наділяються виборцями правом віддати голос за того чи іншого кандидата. Відбір самих виборщиків здійснюється на з'їздах партій чи керівництвом партячійок на рівні штатів. Як правило, ними стають чиновники, місцеві партійні діячі чи відомі особи, які так чи інакше пов'язані з республіканцями чи демократами.

США складаються з 50 штатів та округу Колумбія. У кожному з них є так звана колегія виборщиків. Кількість виборщиків у кожному штаті розраховується з огляду на чисельність населення.

Як голосують виборщики

Практично у всіх штатах діє система "переможець отримує все", коли всі голоси виборщиків штату переходять до кандидата, який набрав найбільшу кількість голосів виборців.

У більшості штатів популярніший серед виборців кандидат отримує всі голоси виборників, навіть якщо різниця між кількістю підтримавших різних кандидатів становить лише один голос. Виборщиків лише 538. Для перемоги кандидату потрібно заручитися голосами щонайменше 270 виборщиків.

Хоча Конституція США не зобов'язує виборщиків голосувати за кандидата, який отримав найбільшу кількість голосів, закони 33 штатів та округу Колумбія вимагають від них дотримання цього правила.

Виборщиків, які голосують урозріз із їхніми зобов'язаннями, називають "ненадійними". У 5 американських штатах таким людям загрожує покарання, а в 14 передбачають відміну голосування із заміною виборщика (у двох штатах ці заходи застосовуються одночасно).

Для перемоги не потрібна більшість голосів

Парадокс, але голосування населення - тобто сума голосів, які кожен із них отримає від громадян, - на результат виборів не вплине. Усі вирішують виборщики. В історії США було кілька випадків, коли кандидат, який набрав менше голосів, ніж його суперник, ставав президентом. Наприклад, 2000 року Джордж Буш виграв вибори, хоча набрав на пів мільйона голосів менше, ніж Альберт Гор. Однак Буша тоді підтримав 271 виборщик, і цього було достатньо для перемоги. А Хіларі Клінтон на виборах у 2016 році набрала майже на три мільйони голосів більше, ніж Дональд Трамп, але загалом – програла йому.

"Хиткі" штати

Багато штатів традиційно підтримують ту саму партію. Але є і "хиткі". Вони схильні змінювати свої вподобання. Саме в таких штатах передвиборча кампанія ведеться особливо активно, тут важливим є кожен голос.

Це Флорида, Пенсільванія, Огайо, Мічиган, Північна Кароліна, Арізона, Вісконсін та Айова. Як правило, саме вони і визначають переможця. Тому кандидати на посаду голови Білого дому кидають усі сили саме на штати, що "вагаються", проводячи в них найпотужнішу агітацію і найбільшу кількість передвиборчих зустрічей.

Кого ще обирають, окрім президента

Окрім президента, 3 листопада американці також обиратимуть нових членів Конгресу США. Якщо будь-якій із партій вдасться отримати більшість в обох палатах, вона зможе блокувати або відтягувати реалізацію планів президента з іншої партії. Боротьба йде за всі 435 місць у Палаті представників та 33 крісла у Сенаті.

Коли стануть відомі результати виборів президента

Згідно з розпорядженням Федеральної виборчої комісії, штати повинні повідомити про результати голосування до 8 грудня (насправді цей процес займає не більше двох-трьох днів). Після цього виборці, згідно з II статтею Конституції США, збираються першого понеділка після другої середи грудня, щоб віддати свої голоси за того чи іншого кандидата.

Потім новообраний Конгрес (вибори до нього пройдуть одночасно з виборами президента) 6 січня на спеціальному засіданні називає імена нових президента та віцепрезидента Сполучених Штатів.

Теги за темою
Вибори Президента
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader