Затримано етнічну групу серійних злодійок, які обікрали пенсіонерів на півмільйона гривень
Затримано етнічну групу серійних злодійок, які обікрали пенсіонерів на півмільйона гривень

Затримано етнічну групу серійних злодійок, які обікрали пенсіонерів на півмільйона гривень

Затримано етнічну групу серійних злодійок, які обікрали пенсіонерів на півмільйона гривень - Фото 1

Група зловмисниць використовувала для маскування перуки та втиралася в довіру до літніх мешканців Чернігівської та Сумської областей. Під приводом купівлі пуху, пір’я та рушників, жінки проникали до осель та викрадали заощадження пенсіонерів. Загалом упродовж двох місяців зловмисниці викрали понад 500 тисяч гривень, а також низку золотих прикрас. Поліція затримала серійних крадійок та повідомила їм про підозру у злочинах.

22 жовтня до поліції надійшло повідомлення про те, що у м. Бахмач дві невідомі жінки обікрали оселю 86-річної місцевої мешканки. Пенсіонерка, в силу свого віку, не зачинила вхідних дверей. Цим скористалися незнайомки, які проникли до будинку. Згодом господиня виявила зникнення заощаджень у сумі близько 14 тисяч гривень.

За викликом на місце події прибули слідчо-оперативна група та співробітники кримінальної поліції відділення №1 (м. Бахмач) Ніжинського райуправління поліції. В ході оперативно-розшукової та слідчої роботи поліцейські встановили обставини злочину, а також ймовірний транспорт, на якому пересувалися зловмисниці.

До подальшої роботи над розкриттям злочину долучилися оперативники обласного карного розшуку та секторів кримінальної поліції з Борзнянського і Коропського відділень, фахівці відділу кримінального аналізу поліції Чернігівщини. В результаті спільних злагоджених дій поліцейські менш як за дві доби встановили особи зловмисниць, а також двох їхніх спільників. Наймолодша з них мешкає у м. Конотоп Сумської області, а решта троє – у Бахмачі.

В процесі оперативно-розшукових та слідчих дій поліцейські довели причетність цієї злочинної групи до цілої серії однотипних крадіжок у Бахмацькій та навколишніх територіальних громадах. В усіх випадках свідки відзначали, що перед злочином у селі бачили автівку марки ВАЗ. Її пасажирки нібито шукали охочих продати пух-пір’я та рушники, заходили у двори та спілкувалися з мешканцями, переважно пенсіонерами.

Виявилося, поки одна з жінок вміло відволікала увагу господарів, друга встигала проникнути до будинку та обнишпорити всі «стандартні» місця зберігання заощаджень. Якщо ж до них ніхто надвір не виходив, це тільки полегшувало злочинне «завдання».

Таким чином, в одному з сіл Коропської громади зловмисниці заволоділи грошима в сумі 10 тисяч доларів США, а в селі Плисківської громади їхньою здобиччю стали близько 100 тисяч гривень. В інших випадках з осель пенсіонерів також зникали гроші, золото, цінні речі. Загальна сума збитків, завданих потерпілим, становить понад 525 тисяч гривень.

Зібравши необхідні докази, слідчі та оперативники за силової підтримки спецпідрозділу поліції «КОРД» провели одночасні санкціоновані обшуки за місцями мешкання зловмисниць та їхніх спільників. В ході цих слідчих дій було вилучено низку речових доказів, в тому числі – перуки, якими користувалися зловмисниці для зміни своєї зовнішності та ускладнення впізнання потерпілими або свідками.

Двох осіб, безпосередньо причетних до скоєння крадіжок, поліцейські затримали в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Слідчі поліції під процесуальним керівництвом Чернігівської обласної прокуратури повідомили затриманим про підозру у вчиненні злочинів, передбачених частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка, вчинена у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану). Згідно з нею, зловмисницям загрожує до 8 років позбавлення волі.

Досудове розслідування триває.

Відділ комунікації поліції Чернігівської області

Tweet
Джерело матеріала
loader